Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Офталмолози от УСБОБАЛ-Варна намериха ефективно решение за предпазване от COVID-19

Офталмолози от УСБОБАЛ-Варна намериха ефективно решение за предпазване от COVID-19

Офталмологията е уникална специалност, която за щастие не участва директно в борбата с COVID-19. Това обаче не означава, че няма пациенти, които се нуждаят от спешна диагностика и лечение на очните си заболявания. Много лечебни заведения затвориха врати, но центровете, които остават да работят в новия режим на протекция, трябва да спазват множество условия, за да могат безопасно да обслужват спешните и неотложни случаи. Наред с общите хигиенни и организационни мероприятия, специфични за един очен кабинет, са хигиената и модифициране на работата с основния уред за очен преглед – биомикроскопа. Биомискроскопията нарушава правилото за социална дистанция, тъй като лекарят и пациентът са на разстояние около 40 сантиметра, при това лице в лице. Независимо от инструкциите диагностичната процедура да се провежда бързо и с лични предпазни средства, биомикроскопията остава най-рисковият за предаване на зараза момент на прегледа. Носенето на шлем от офталмолога е невъзможно, защото окулярите не позволяват. Ето защо в практиката на някои Европейски клиники се въведе приложение на „домашно направена" протекция от твърда, прозрачна папка. Други центрове препоръчват щит от плексиглас, който обаче е тежък.
Университетската специализирана болница по очни болести за активно лечение - Варна (УСБОБАЛ-Варна) намери ефективно, удобно и универсално решение с помощта на преподавател и студент по оптометрия, последна година. Хатидже Давидова се включва в националната кампания за производство на шлемове към фирмата на съпруга си. В желанието си да помогне на Университетската болница тя се обръща към изпълнителния директор проф. д-р Христина Групчева, която начертава „мечтаната" протекция, и успва да произведе първите предпазни щитове да биомикроскоп. Щитът е подходящ за всички видове биомикроскоп, независимо от осветлението и позволява нагласяне на междузеничното разстояние от 52 до 76 мм. При това има пълна защита на цялото лице и поради кристалната си прозрачност не нарушава комфорта на изследвания и визуализацията на изследващия. Щитът е много лек и гъвкав, няма режещи ръбове и може да се почиства след всеки пациент.
Освен че новият щит вече е стандарт в УСБОБАЛ-Варна, лечебното заведение е готово да помогне на колегите си от цялата страна. Всеки офталмолог, който иска щит, може да го получи безплатно при заявка на е-мейл: eyehospital-varna@mbox.contact.bg.

 

Контролни прегледи

Датите на контролните прегледи се уточняват с лекуващия лекар и са упоменати в медицинската документация.

Чети още
Безплатни прегледи

Специалистите от СБОБАЛ провеждат ежегодно безплатни прегледи по програми „Детско зрение“ и „Глаукома“.

Чети още
НЗОК

СБОБАЛ-ВАРНА извършва прегледи на пациенти по НЗОК, както и срещу заплащане по определен график и след предварително записване.

Чети още

 

 

СБОБАЛ - Варна ЕООД е болнично заведение за активно лечение, в което се извършва офталмологична диагностика и профилактика на населението от Варненска област и Североизточна българия . Болницата е единствената по рода си за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България.

ул. Дойран 15
9000, гр.Варна

За планови прегледи всеки ден от 8:00 до 20:00ч Консултации и неотложна помощ - денонощно
052 63 49 01