Login Pop-up

  052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.

  ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ

  ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ В Очна болница-Варна работи 24 часа дежурен кабинет, който осъществява консултативна очна помощ срещу заплащане или при изпращане от друго здравно заведение.

  ЛАЗЕРЕН СЕКТОР

  ЛАЗЕРЕН СЕКТОР Лазерния сектор в Очна болница-Варна разполага с два лазера: лазер за лечение на вторично перде и лазер, който се използва за лечение както на глаукома, така и за заболявания на ретината включително диабет и венозни оклузии.

  ДЕТСКИ КАБИНЕТИ

   ДЕТСКИ КАБИНЕТИ Детските кабинети в Очна болница Варна разполагат с най-съвременна апаратура за диагностика на всички детски заболявания. Научете повече за общинска програма "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ", предлагаща безплатни прегледи на деца от 6 до 8 год.възраст.

  КАБИНЕТ ЗА РЕФРАКЦИЯ

  КАБИНЕТ ЗА РЕФРАКЦИЯ В кабинета могат да бъдат изписани както различни видове очила, така и различни видове контактни лещи включително меки, твърди и специални лещи за корекция на възрастово далекогледство и астигматизъм.

  ГЛАУКОМЕН КАБИНЕТ

  ГЛАУКОМЕН КАБИНЕТ В Очна болница-Варна функционира глаукомен кабинет, в който могат да бъдат осъществявани консултации, както на пациенти с доказана глаукома, така и на пациенти със съмнение за глаукома.

  СТАЦИОНАР

  СТАЦИОНАР Очна болница-Варна разполага със стационар, който има модерен оперативен сектор,сектор за лежащо болни и няколко VIP стаи. Във болницата има и практика за доболнична помощ, в която се осъществява работа с направления в доболничната помощ по Здравна каса.

  Очна болница (СБОБАЛ)-Варна е единственото по рода си общинско лечебно заведение за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България.
  За прегледи и консултации: тел. 052 63 40 91 и 052 63 49 01

  ...окото обработва 36 хиляди частици информация на всеки час и допринася за 85% от цялото знание, което придобиваме?

  ЗРЕНИЕТО // Знаете ли че...?

  ...при подходящи условия окото може да различи светлината на свещ, разположена на разстояние 23 километра?

  ЗРЕНИЕТО // Знаете ли че...?

  ...лещата на окото е покрита с обвивка с дебелина колкото една кръвна клетка? След операция от катаракта именно в тази обвивка се поставя изкуствената леща.

  ЗРЕНИЕТО // Знаете ли че...?

  * ...ретината съдържа 120 милиона пръчици за „нощно виждане” и 8 милиона конусчета, които са чувствителни на цвят и работят най-добре при наличието на дневна светлина.

  ЗРЕНИЕТО // Знаете ли че...?

  ПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА или СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ

  ОПЕРАТИВНО и БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

  НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

  СЪВРЕМЕННА АПАРАТУРА

  Нашата история

  СБОБАЛ – Варна е наследник на очното отделение в Окръжна болница, като от 1980 до 2000 година здравното заведение носи името Специализирана Очна Клинична Болница (СОКБ) – Варна.

  Първоначално болницата е разделена на четири отделения – детско, аблационно, кератопластика и глаукомно, операционен сектор с четири операционни маси, амбулаторна операционна и поликлиничен сектор с 8 кабинета.

  Във връзка с променените стандарти и законодателство през 1999 година болницата е преструктурирана и отделенията са обединени в две хирургически отделения с общо 50 легла и консултативно-диагностичен сектор с осем кабинета.

  Две години по-късно икономическите условия налагат допълнително окрупняване и се създава едно хирургическо отделение с оперативен сектор и стационар с 40 легла и консултативно-диагностично отделение.

  От създаването на болницата до момента персоналът остава почти непроменен и се състои от 16-20 лекари, 35-40 медицински сестри, 18-22 санитари и допълнителен персонал от 10-15 човека.

  В Очна болница – Варна работи екип от 70 души – висококвалифицирани очни лекари, преминали през международни курсове и квалификации (сред тях един Професор – Доктор на медицинските науки, един Доцент – Доктор по медицина), анестезиолози  и медицински специалисти по здравни грижи.
  Сестринският екип се ръководи от двама Магистри по Управление на здравните грижи.

  През последните 20 години диагностиката и лечението на очните заболявания в лечебното заведение следват прогреса в офталмологията.

  Безспорно най-голямо развитие има хирургическата техника за лечение на катаракта от интракапсулна екстракция през екстракапсулна екстракция без и с имплантация на вътреочни лещи и факоемулсификация (остраняването на вътрешното перде през малък отвор с ултразвук) в различните и варианти.

  Болницата е първото лечебно заведение, където е въведена пенетрираща кератопластика с голям трансплантат и вторият център в България за роговична трансплантация.

  За въвеждането на нови хирургически методики и методи на лечение важно значение имат и международните контакти на болницата с институт “Филатов” в Одеса, Очното отделение в болницата “Миделхайм” в Холандия, редица европейски и американски здравни заведения, “Орбис Интернейшънъл” и др.

  Болницата е пионер в приложението на антипролиферативна терапия с авастин, трансплантация на амниотична мембрана и други методики, като хирургичната техника и технология е приоритет както на ръководството така и на всеки специалист.

  Независимо от нарастващата конкуренция на бивши кадри на лечебното заведение, болницата и до днес запазва челното си място в България, особено в лечение на спешни състояния, травми, тежки роговични заболявания, кератоконус, ретинални увреждания, профилактични и скринингови програми.

  ДЕЙНОСТИ

  В Очна болница – Варна се осъществява лечебно-диагностична, профилактична и хирургическа дейност за пациенти от Варненска област и страната, както и научно-изследователска дейност и специализирано обучение по офталмология.

  СБОБАЛ – Варна има сключен договор със Здравната каса (НЗОК) за всички очни клинични пътеки, за високоспециализирани медицински дейности (флуоресцеионова ангиография и лазер терапия).

  На територията на болницата има разкрит Медицински център за доболнична помощ, работещ по Здравната каса.

  Очна болница – Варна е акредитирана през 2012 година за цялостна  лечебна дейност и за съвместно обучение с катедрата по Очни болести и зрителни науки към Медицински Университет - Варна с оценка Отличен за срок от 5 години. (Носител на 5 звезди за 5 години за лечебна и учебна дейност).

  От 2004 год. "СБОБАЛ-Варна" ЕООД притежава сертификат за управление на качеството № СУК-316-01/018, който удостоверява, че системата за управление на качеството на "СБОБАЛ-Варна" ЕООД разработена и прилагана при диагностика и лечение на очни болести съответства на БДС EN ISO 9001:2015.  

  Главната цел на СБОБАЛ-Варна е да осигурява висококачествени медицински услуги за подобряване качеството на живот на пациентите, чрез създаване на оптимални условия за медицинска дейност за работещия в СБОБАЛ персонал, ефективно сътрудничество с доболничните специалисти и общопрактикуващите лекари и съвместно обучение на медицински кадри по офталмология на различни нива.

  ВИДОВЕ ДЕЙНОСТИ:

  1. ЛЕЧЕБНО – ДИАГНОСТИЧНА
  В Очна Болница – Варна работи единствения денонощен консултативен кабинет в града
  .

  2. ХИРУРГИЧНА

  - Роговична трансплантация и други операции на роговицата

  - Безшевно и безкръвно хирургично лечение на катаракта с имплантация на най-съвременни вътреочни лещи

  - Хирургично лечение на глаукома

  - Сондиране при стеноза на слъзните пътища и дакриоцисториностомия

  - Отстраняване на тумори от конюнктива или клепачите

  - Реконструктивни и естетични операции на клепачите

  - Оперативно лечение на отлепена ретина и витректомия

  - Оперативно лечение на страбизъм

  - Лазерна микрохирургия при съдови и дегенеративни заболявания на ретината и при глаукома

  3. ПРОФИЛАКТИЧНА
  4. НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА
  5. СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ПО ОФТАЛМОЛОГИЯ
  на студенти, специализанти и специалисти


  ОЧНА БОЛНИЦА - ВАРНА: Съвременна база и оборудване

  Очна болница-Варна разполага с най-съвременната и висококачествена апаратура, необходима за диагностика и лечение на очните заболявания.
  Повече

  ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ОФТАЛМОЛОЗИ

  Кадрите на Очна болница имат национално и международно признание.
  Повече

  ВАШЕТО ЗРЕНИЕ: ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

  Какво е необходимо да знаете, за да запазите вашето зрение.
  Повече
  АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
  АДРЕС

  ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
  “Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

  ул. Дойран 15, Варна 9002
  Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
  Факс: 052 63 40 96
  Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

  СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

  Map
  FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
  Тук е клинична база за обучение на МУ- Варна

  Тук е клинична база за обучение на Медицински Университет- Варна

  Scroll to top