Login Pop-up

052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
Monday, July 06, 2020

Новини

 

НОВИНИ >> Безплатни профилактични прегледи за глаукома

 

(13 май  2019 г.)

За поредна година Община Варна със съдействието на „Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” и на Катедрата по очни болести и зрителни науки в Медицински университет – Варна, ще проведат безплатни профилактични прегледи за глаукома. Необходимо е предварително записване на тел. 052/634-901, а прегледите ще бъдат възможни всеки работен ден от 8.30 до 11.00 часа.

Програмата е за хора, които нямат поставена диагноза глаукома, на възраст над 40 години с фамилна обремененост или с риск от развитие на заболяването.

Прегледът включва изследване на зрителната острота, вътреочното налягане и състоянието на диска на зрителния нерв. При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата.

 

 

Очна болница – Варна отбелязва световната глаукомна седмица с безплатни профилактични прегледи

(7 март 2016 г.)

За поредна година специалистите от Очна болница – Варна провеждат безплатни профилактични прегледи за глаукома.

Профилактичната програма се  организира по повод СВЕТОВНАТА ГЛАУКОМНА СЕДМИЦА.

Програмата е подходяща за  хора над 40-годишна възраст с фамилна обремененост или  с риск от развитие на глаукома.

По време на профилактичния преглед ще бъде изследвана зрителната острота, измерено вътреочното налягане и ще се оценява състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очното дъно.

При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата - денонощна крива за проследяване на колебанията на вътреочното налягане, автоматизирана периметрия, измерване на централната роговична дебелина (пахиметрия) и оптична кохерентна томография.

Профилактичните прегледи започват от 8 до 18 март 2016 г.
Необходимо е предварително записване на час за преглед на телефон 052/ 63 49 01.

 

Лекари от Специализираната Очна болница
ще преглеждат безплатно за глаукома

(10 март 2014 г.)

По повод Световната седмица на глаукомата –  екипът на „Специализираната болница по очни болeсти за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ-ВАРНА”ЕООД)  ще проведе  безплатни  скринингови прегледи за откриване на това коварно  заболяване.
Тази година инициативата преминава под надслов „Да победим невидимата глаукома”.

Подчертава се безсимптомното протичане при най-често срещаната форма на глаукома – първичната откритоъгълна и риска тя да доведе до необратима слепота без предшестващи субективни оплаквания.

Ето защо за откриването на това заболяване най-важни са профилактичните прегледи. Екипът на Очната болница е разработил специална скринингова програма за прегледи, базирана на европейските и световни стандарти.

Тя стартира на 10 март 2014 г. като включва безконтактно  измерване  на вътреочно налягане с най-съвременния апарат наличен в България, оглед на диска на зрителния нерв и други изследвания.

 Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон 052 634 901.

За онези пациенти, при които се установят отклонения и има признаци на глаукома, екипът на СБОБАЛ - Варна създава условия за дългосрочно проследяване на всички важни показатели като периферно зрение и компютърно изследване на зрителния нерв. Така се затваря кръгът от скрининговите прегледи до дългосрочното лечение и профилактика.

Глаукомата е заболяване, чиято честота се увеличава с възрастта и има доказана наследственост.
Профилактичните прегледи са препоръчителни за хора над 40-годишна възраст, особено ако имат роднини с глаукома

За пациентите с вече поставена диагноза в СБОБАЛ- Варна ежедневно работят специалисти по договор със Здравната каса, като при тежки случаи има възможности за стационарно денонощно проследяване, лазерно и оперативно лечение, което е безплатно за  здравноосигурените пациентите.

                                                                                                                Управител на Очна болница-Варна
                                                                                                                 д-р Руслан Тошев

 

Очна болница – Варна отбелязва световната глаукомна седмица с безплатни профилактични прегледи

(6 март 2013 г.)

За пета поредна година специалистите от Очна болница – Варна провеждат безплатни профилактични прегледи за глаукома.

Профилактичната програма се  организира по повод СВЕТОВНАТА ГЛАУКОМНА СЕДМИЦА.

Програмата е подходяща за  хора над 40-годишна възраст с фамилна обремененост или  с риск от развитие на глаукома.
По време на профилактичния преглед ще бъде изследвана зрителната острота, измерено вътреочното налягане и ще се оценява състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очното дъно.

При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата - денонощна крива за проследяване на колебанията на вътреочното налягане, автоматизирана периметрия, измерване на централната роговична дебелина (пахиметрия) и оптична кохерентна томография.

Профилактичните прегледи започват от 11 март 2013 г. Необходимо е предварително записване на час за преглед на телефон 052/ 63 49 01.

 

 

Медици от Очна болница – Варна преглеждат безплатно по програма „Детско зрение“

(февруари 2013 г.)

Информационна брошура на Общинска програма "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ" - Община Варна и Специализирана очна болница (СБОБАЛ) ВарнаМедицинските специалисти от Очна болница – Варна, вече работят по програмата „Детско зрение“, финансирана от Община – Варна.

Тя е насочена към профилактика на детските очни заболявания и включва: безплатни прегледи на деца от 6 до 8- годишна възраст, откриване на зрителни проблеми, обучение и консултация на родителите за опазване на детското очно здраве.

Програмата стартира в І-во основно училище в кв. „Вл. Варненчик”. Екипът от медицински специалисти, заедно с управителя на болницата Д-р Руслан Тошев и заместник управителя и ръководител на катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ проф. Групчева, се срещнаха с директора г-жа Георгиева, учителите и родителите на малчуганите.

Обучителната лекция за родители и деца, изнесена от проф. д-р Христина Групчева, прерасна в дискусия. Родителите зададоха редица въпроси, свързани с грижата за зрението и честотата на очните прегледи при децата.

Д-р Барбукова и екип от медицински специалисти направиха профилактични прегледи на 94 деца от подготвителните групи и първите класове.

Децата, при които беше открита нарушена зрителна функция, бяха насочени за безплатен преглед в Специализираната очна болница.

Кликнете на снимката, за да видите 3D брошура на програмата "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ".

pdf Общинска програма Изтеглете информационната брошура на програмата "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ" в .pdf формат > Кликнете тук

 

Снимки от старта на програмата "Детско зрение" в І-во основно училище в кв. „Вл. Варненчик” - Варна:

Лекция   на проф. Групчева  за родители

Деца от първо основно училище
Мед. сестра Фикретова анкетира родители д-р Люцканова отговаря
на въпроси на майка
Профилактични прегледи на децата

 

 

Професор Групчева - председател на комисията по образование на Европейския борд по офталмология (ЕБО)

(януари 2013 г.)

Професор Групчева е председател на комисията по образование на Европейския борд по офталмология (ЕБО), след гласуване на националните представители на всички Европейски държави.

Това е пост на който за пръв път застава Българин и е изключително признание за качествата на родната офталмология, тъй като поста е свързан с ръководство при определяне на критериите за оценка на Европейския офталмолог.

Европейския борд по офталмология позволява свободно движение на специалисти по очни болести в страните от Обединена Европа и има за цел да унифицира както познанията, така и добрата медицинска практика в общността.
За сега има около 20 български офталмолози, които успешно са положили изпита като само част от тях работят извън България.

Първият българин положил изпита успешно е д-р Христина Групчева (Май 2002). Тенденцията е всички държави да признаят резултатите от изпита като изпит за специалност, като за сега това са Германия, Белгия, Швейцария и други страни от централна Европа.

Амбициите на Проф. Групчева са да повиши чувствителността на изпита към обширността на познанията и да създаде банка с изпитни въпроси, които наистина да дават реална представа за качествата на кандидатите. Насоките за подготовката ще имат за цел да помогнат бъдещата самостоятелна работа на всеки кандидат.

Това е още едно предимство за специализиращите в СБОБАЛ- Варна, база на МУ-Варна, където Европейския опит се пренася директно от източника.

 

 

АРХИВ: МЕДИИТЕ ЗА НАС

В Очна болница преглеждат безплатно по програма "Детско зрение"

(в-к Черно море бр.33 от 09.02.2013 г.)

Медицинските специалисти в Очна болница - Варна, вече работят по програмата "Детско зрение" , финансирана от Община – Варна.

Тя е насочена към профилактика на детските очни заболявания и включва безплатни прегледи на деца от 6 до 8- годишна възраст, откриване на зрителни проблеми, обучение и консултация на родителите за опазване на детското очно здраве. Екипът от медицински специалисти, заедно с управителя на болницата Д-р Руслан Тошев и зам. управителя и ръководител на катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ проф. Групчева, се срещнаха с директора на учебното заведение, учителите и родителите на малчуганите.

Обучителната лекция прерасна в дискусия. Родителите зададоха редица въпроси, свързани с грижата за зрението и честотата на очните прегледи при децата.

Екип от медицински специалисти направиха профилактични прегледи на 94 деца от подготвителните групи и първите класове.

Изтеглете статията в .pdf формат

 

 

Безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на пациенти с глаукома.

(март 2012 г.)

През месец март 2012 г., във връзка със Световната седмица на глаукомата, в Очна болница - Варна (СБОБАЛ) бяха проведени безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на пациенти с глаукома.
Такъв скрининг се провежда за четвърти път от екипа специалисти на Очна болница - Варна.  

Бяха прегледани 172 души на средна възраст 59 години.  
Изследвани бяха зрителната острота, вътрешно-очно налягане (ВОН), централната дебелина на роговицата и папилата на зрителния нерв.

При 17 души  бяха установени отклонения. Всички прегледани с един или повече рискови фактори за развитие на глаукома бяха насочени за допълнителни изследвания, след което на седем души беше поставена диагноза глаукома и беше започнато съответно лечение.


БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В ОЧНА БОЛНИЦА

(в. Народно дело, 8.3.2012 г.)

По повод Световната седмица на глаукомата екипът на Очна болница предлага безплатни прегледи за откриване на това коварно и безсимптомно заболяване.
Конслултациите ше се извършват след предварително записване на телефон  052 63 49 01 . Ще бъдат ползвани съвременни методи с голяма диагностична стойност. Пациентите с глаукома трябва да съобщят, че имат такава диагноза, за да бъдат правилно насочени.
Екипът на болницата е разработил специална скринингова програма за прегледи, базирана на европейските и световни стандарти. Тя стартира на 12 март като освен традиционното измерване на вътреочно налягане и оглед на очното дъно, профилактичният преглед ще включва и измерване нароговичната дежелина. Благодарение на това всички изследвани, които в момента нямат признаци на глаукома, ще знаят имат ли отклонения от стандартната дебелина на роговицата или не.
За онези пациенти, при които се установят отклонения и има признаци на глаукома, екипът на СБОБАЛ - ВАРНА създава условия задългосрочно проследяване като периферно зрение и компютърно изследване на зрителния нерв.

От пресата

(2009 г.)

Национален семинар "Ретинопатия на недоносеното" се  провежда във Варна. Мероприятието е в рамките на инициативата на Световната здравна организация "VISION 2020" със съдействието на СЗО, Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, Специализираната очна болница във Варна и местния Медицински университет. След официалното откриване на форума презентация представи проф. Клер Гилбърт, специалист по международно очно здраве. Докладът й беше фокусиран върху ретинопатията на недоносеното като причина за детската слепота в глобален мащаб. Сред останалите присъстващи на проявата бяха националният консултант- офталмолог доц. Руска Христова, националният консултант - неонатолог Боряна Слънчева, д-р Ирина Ковачева от Министерство на здравеопазването и д-р Руслан Тошев, управител на варненската Очна болница. Работата по групи в рамките на форума включва дискусия за провежданите програми по трактуваното заболяване при недоносени деца в България и участието на професионалистите по здравни грижи в тях и необходимост от провеждане на специализирано обучение за професионалисти, работещи в неонатологични и офталмологични клиники. Сред останалите акценти са комуникацията с родители и деца, идентифициране на проблемите и дискутиране на възможните решения.

ОЧНАТА БОЛНИЦА: Безплатните прегледи за глаукома са предимно за хора над 40 г.

(15.3.2012 г. в-к Черно море)

Безплатните прегледи за глаукома са предимно за хора над 40 г., съобщи управителят на Специализираната болница по очни болести д-р Руслан Тошев. Рискът от заболяването нараства значително с възрастта. Доказано е, че за хората от 40 до 70 г. той е 3,5 пъти по-голям, уточни той. Въпреки това немалко от записалите се за безплатния скрининг са доста под тази възраст.
Прегледите, които стартираха на 12 март, се радват на изключителен интерес. Свободните часове за деня се запълват за минути. Очакванията са през безплатния скрининг да минат близо 300 души. По време на миналогодишната кампания те са били 250. Ако желаещите бъдат много повече, биха могли да бъдат прегледани срещу медицински направления, издадени от общопрактикуващия им лекар, каза още д-р Тошев.
Прегледите са по повод Световната седмица за борба с глаукомата.
Те се извършват след предварително записване на телефон 052/63 49 01.
Екипът на СБОБАЛ е разработил специална скринингова програма, базирана на европейските и световните стандарти.
Глаукомата е безсимптомно заболяване, което води до прогресивно и необратимо увреждане на зрителния нерв и в крайна сметка до слепота. Пациентите с най-често срещаната й форма - първичната откритоъгълна, нямат никакви оплаквания. Ето защо за откриването на такова заболяване най-важни са профилактичните прегледи.

В Очна болница преглеждат безплатно за глаукома

(8.3.2012 г. в-к Черно море)

В Специализираната болница по очни болести за активно лечение - Варна, ще преглеждат безплатно за глаукома, съобщиха от лечебното заведение. Поводът е Световната седмица за борба с коварното заболяване.
Прегледите ще се извършват след предварително записване на тел.   052/63 49 01 . Ще бъдат използвани съвременни методи с голяма диагностична стойност. Пациентите с глаукома трябва да съобщят, че имат такава диагноза, за да бъдат правилно насочени. Екипът на СБОБАЛ е разработил специална скринингова програма, базирана на европейските и световните стандарти. Тя стартира на 12 март, като освен традиционното измерване на вътреочно налягане и оглед на диска на зрителния нерв (очното дъно), прегледът ще включва и измерване на роговичната дебелина. Благодарение на това всички изследвани, които в момента нямат признаци на глаукома, ще знаят имат ли отклонения от стандартната дебелина на роговицата, или не. Ако пациент има тънка роговица, дори измерено налягане в нормални стойности може да означава наличие на заболяване. И обратно - при дебела роговица случайно измереното "повишено" налягане може да е в рамките на нормалното. Измерването ще се извършва с ултразвук, което е златен стандарт за измерване на роговичната дебелина. За онези, при които се установят отклонения и има признаци за глаукома, екипът на СБОБАЛ - Варна, създава условия за дългосрочно проследяване на всички важни показатели като периферно зрение и компютърно изследване на зрителния нерв. Така се затваря кръгът от скрининговите прегледи до дългосрочното  лечение и профилактика.
Честотата на глаукомата се увеличава с възрастта и има доказана наследственост. Профилактичните прегледи са препоръчителни за хора над 40-годишна възраст, особено ако имат роднини със заболяването. За пациентите с вече поставена диагноза в СБОБАЛ - Варна всекидневно работят специалисти по договор със Здравната каса, като при тежки случаи има възможности за стационарно денонощно проследяване, лазерно и оперативно лечение, което е безплатно за здравно осигурените, съобщиха още от болницата.
Глаукомата е безсимптомно заболяване, което води до прогресивно и необратимо увреждане на зрителния нерв и в крайна сметка до слепота. Ето защо за откриването на това заболяване най-важни са профилактичните прегледи.

в-к Труд

(8.3.2012 г.)

По специална сринингова програма ще провежда предстоящите безплатни прегледи, посветени на Световната седмица на глаукомата, екипът на Очната болница във Варна. Целата е рано да се открие коварното и безсимптомно заболяване. Прегледите се извършват след предварително записване в болницата, а безплатният скрининг започва от 12 март. Ще бъдат използвани съвременни методи с голяма диагностична стойност. Пациентите с глаукома трябва да съобщят, че имат такава диагноза, за да бъдат правилно насочени. Освен традиционното измерване на вътреочно налягане и огледа на очното дъно, профилактичният скринингов преглед ще включва и измерване на роговичната дебелина. Благодарение на това всички изследвани, които в момента нямат признаци на глаукома, ще знаят имат ли отклонения от стандартната дебелина на роговицата.
 Ако пациент има тънка роговица, дори измерено налягане в нормални стойности, може да означава наличие на заболяване и обратно - при дебела роговица случайно измереното "повишено" налягане може да е в рамките на нормалното. Изследването се извършва с ултразвук -"златен стандарт" за измерване на роговичната дебелина.
Пациентите с признаци на глаукома ще бъдат включени в програма за дългосрочно проследяване на всички важни показатели като периферно зрение и компютърно изследване на зрителния нерв.

Преглеждат безплатно очите на 1500 деца

(2.5.2011 г.)

212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома в Специализираната Очна болница в морската столица. Скринингът продължи от 12 март до 15 април по инициатива на здравното заведение. От прегледаните 40 души са били с лоши показатели и са насочени към допълнителни безплатни изследвания. Като рискови фактори се определят повишеното вътреочно налягане, наследствената обремененост, силното късогледство, дебелината на роговицата и др.
Глаукомата е група заболявания с различна патогенеза, които увреждат зрителния нерв и води до слепота. "Коварното е, че няма изразена симптоматика и затова болестта се нарича "незабележимия крадец", защото необратимо отнема зрението, за разлика от пердето (катаракта), когато процесите са обратими и подлежат на оперативно лечение, обясни д-р Руслан Тошев, управител на здравното заведение.
Вече в ход нова инициатива на Специализираната очна болница и Лайънс клуб за изследване на зрението на деца от забавачките. Скринингът ще обхване 1500 малчугани, като само вторник и сряда бяха изследвани 150 хлапета. Той се извършва с портативен апарат на място. Изследването е безплатно, безболезнено и дава насоки какво е състоянието на очите на децата. След това те се насочват за по-пълен преглед и лечение при детски офталмлог от болницата, каза д-р Тошев.

Национален комитет ще се бори с детската слепота

(2.7.2009 г. в-к Труд)

Националните консултанти по офталмология и неонатология, както и водещи специалисти в тези области влязоха в новосъздадения Национален комитет по ретинопатия на недоносеното, избран на двудневната национална среща във Варна. Комитетът ще изработи и предложи на изпълнителната власт единни стандарти за скрининг и лечение на недоносените бебета у нас, каквито досега липсват. Борбата с ретинопатията, която е най-честата причина за детска слепота, е приоритет и на Световната здравна организация.

212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома

(2011 г. в-к Черно море)

212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома в Специализираната Очна болница.  Скринингът продължи от 12 март до 15 април по инициатива на здравното заведение. От прегледаните 40 души са били с лоши показатели и са насочени към допълнителни безплатни изследвания. Средната заболеваемост е 2% в световен мащаб, а настоящия скрининг е регистрирал 40 потенциални болни от преминалите през кабинетите на болницата.
Това не означава, че в България глаукомата е разпространена повече, резултатите са породени от факта, че на скрининга са дошли наистина хора от рисковите групи и прегледите са били полезни за тях, съобщи управителят на болницата д-р Руслан Тошев. Той каза още, че допълнителните изследвания на тези 40 пациенти също са били безплатни, защото минават по здравната каса.
Глаукомата всъщност е група заболявания с различна патогенеза, които увреждат зрителния нерв и водят до слепота. Коварното е, че няма изразена симптоматика, за разлика от пердето (катарактата), когато процесите са обратими и подлежат на оперативно лечение, обясни още д-р Руслан Тошев.

в-к Позвънете

(23.6.2009 г.)

Единни критерии за скрининг и лечение на недоносените бебета, които развиват ретинопатия, са набелязани по време на тридневния форум, посветен на заболяването в морската с столица. За основа са послужили обобщените данни от основните центрове в страната, където се отглеждат недоносени бебета. На медицинския форум присъстваха националните консултанти по неонатология - доц. д-р Боряна Слънчева, по детски очни болести доц. д-р Руска Христова, както и детския очен специалист доц. д-р Геновева Алексиева и други специалисти по неонатология и очни болести.
Избран е и Национален комитет по ретинопатия на недоносеното, съобщи управителят на Очна болница във Варна д-р Руслан Тошев. Основните задължения на избрания комитет са да организира прилагането на уеднаквените стандарти за скрининг и лечение на недоносените деца във всички неонатологични отделения в страната. Друг ангажимент ще бъде да предложат на Министерството на здравеопазването програма и план за действие за това заболяване, тъй като 23% от детската слепота у нас се дължи на него.
"Ние не можем напълно да предотвратим тази болест, но можем да осъществяваме скрининг и да прилагаме лечение. Ако то не е проведено в подходящия момент, детето може да ослепее, след което хирургичното лечение не е ефективно", каза по време на форума д-р Тошев.
Медицинският форум бе организиран от Специализираната очна болница и Медицинския университет във Варна, с подкрепата на Международната агенция за превенция на слепотата. Над 150 специалисти, работещи с недоносени деца - неонатолози, офталмолози, акушерки и медицински сестри от цялата страна проявиха интерес към работната среща.

Дигитална камера прави "цветна снимка" на окото

(27.1.2009 г. в-к Черно море )

Японският посланик открива следващата седмица дарената от него апаратура, която е открила дистрофия на макулата при 11-годишно дете

Над 100 пациенти на Очна болница във Варна са изследвани с прецизна медицинска апаратура - дигитална камера, която прави снимки на очното дъно и иазледва за дегенеративни заболявания на ретината.
Техниката е дарение от японския посланик Н. Пр. Ценехаръ Такаена на е на разположение в здравното  заведение от ноември миналата година.
В понеделник, 2 февруари [2009 г.], японският посланик ще бъде на посещение във Варна и ще открие придобивката.
Д-р Зорница Златарова, която завежда консултативни кабинет за лазерна микрохирургия в Очна болница, посочи, че дигиталната камера е ценен помощник при диабетната ретинопатия, която води до слепота при млади хора в трудоспособна възраст. При хора над 40 години с нея се прави изследване на друго тежко заболяване - дегенерация на макулата. С цветната снимка на окото се "проявяват" венозни, артериални тромбози и други заболявания на съдовете на ретината. Апаратурата открива още възпаления и туморни заболявания.
Изследването се прави и по направление по линия на Здравната каса, както и на свободен прием. За него идват пациенти от цялата страна, каза д-р Златарова. Процедурата е изключително кратка - не продължава повече от десетина минути. Преди дни офталмологът открива дистрофия на макулата, което се оказало наследствено заболяване при 11-годишно дете от Варна.
"Наблюдаваме и наша 20-годишна пациентка, която е с това заболяване на д 7 години. Правили сме изследвания и преди, сега ни предстои да сравним резултатите, които ще направим с новия апарат", допълни и управителят на Очна болница д-р Драгомир Драганов.
Дигиталната камера е на стойност 34 000 евро и е единствената апаратура от този вид в града. В Очна болница обаче като общинско здравно заведение, имат претенциите, че до голяма степен осъществяват и социалната политика на общината.
Дарението на японскоя посланик е и във връзка с отбелязването на 50-годишнината от възстановяването на българо-японските дипломатически отношения.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
Scroll to top