Login Pop-up

052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
Sunday, April 05, 2020

Дегенерация на макулата, свързана с възрастта (МДСВ)

Ретината е вътрешния слой на окото, благодарение на който виждаме.
В центъра й се намира макулата, която е отговорна за най-ясното зрение необходимо, за да пишем,  четем и  шофираме

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) е заболяване, при което с възрастта настъпват промени в макулата, които водят от постепенно намаляване до пълна загуба на централното зрение. Способността за ориентиране в пространството остава непроменена.

Основните рискови фактори за появата и прогресирането на Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) са:

Женски пол
Светъл цвят на ириса
Високо кръвно налягане
Близки със заболяването
Наднормено тегло
Тютюнопушене

Какво предизвиква макулната дегенерация?

Въпреки че промяната  на макулата се свързва с възрастта, е доказано и влянието на наследствеността. Установена е взаимовръзката между липсата на определени гени и развитието на  дегенерация на макулата.
Недостига на кислород и хранителни вещества, както и възпалителни реакции предизвикват отделянето на белтък (VEGF), стимулиращ растежа на нови съдове.

МДСВ бива два вида: „суха”(без нови съдове) и „влажна”(с нови съдове).

„Сухата” форма на  МДСВ се среща по-често. При нея  настъпва изтъняване и атрофия на ретината и / или хиперпигментация, което води до увреждане на светлочувствителните клетки.  Очен лекар може да установи струпвания от жълтеникави петна в и около макулата, наречени друзи.
Някои учени смятат, че те са отлагания или остатъци от изменена тъкан. Други са на мнение, че това са струпвания от непълно разградени продукти от обмяната на веществата в ретината.

„Влажната”  форма на МДСВ засяга около 10-20% от пациентите с това заболяване. При нея е налице разрастване на нови съдове, които често кървят. Това уврежда клетките възприемащи светлината. Те постепенно умират  и предизвикват появата на участъци в зрителното поле където не виждаме.

МД е коварно заболяване, което се характеризира с бавна, неболезнена загуба на централното зрението и най-често засяга двете очи в различна степен. В редки случаи влошаването на зрението може да е внезапно.

Ранни симптоми могат да бъдат засенчването на предмети, изкривените или неясни образи.

Тези изменения могат да бъдат открити от болния с помощта на таблица, съдържаща множество квадратчета приличаща на мрежа, наречена решетка на Амслер. При увреждане на ретината , квадратчетата изглеждат изкривени.

Най-сигурния метод за диагностициране и проследяване на заболяването е фундусовата флуоресцеинова ангиография.

При това изследване се инжектира багрилно вещество във вена на ръката, след което се прави серия от снимки на очното дъно.

Лечение

Според редица проучвания приема на хранителни добавки съдържащи витамин А , Е, лутеин, цинк и антиоксиданти  води до намаляване риска от прогресирането на сухата форма на макулната дегенерациа с 10% до 25%. Други специалисти са на мнение, че  ролята на витамините и минералите в лечението на възрастовата дегенерация на макулата е спорна!

 В случаите на „влажна“ дегенерация на макулата, през последните години в лечението на това заболяване широко навлезе интравитреалното приложение на анти-VEGF медикаменти. Става въпрос за препарати, подтискащи факторите, които стимулират разрастването на нови съдове в макулата.

Такива са медикаментите Avastin, Lucentis и Macugen, които се инжектират в окото по определена схема.

Понякога, в зависимост от локализацията на неосъдовете е възможно в ранните етапи да се прибегне до лазерно лечение.

Използва се прецизно фокусиран лазерен лъч за изгаряне на пропускащите кръвоносни съдовете, които увреждат макулата.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
Scroll to top