Login Pop-up

052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
Sunday, April 05, 2020

Катаракта

Лечение на старческа катаракта с ФАКОЕМУЛСИФИКАЦИЯ (операция за премахване на катаракта)

Старческата катаракта ( т.н. „вътрешно перде” ) е естествен процес свързан с остаряването и основна причина за намаление и загуба на зрението при хора над 60 годишна възраст.

Намаленото зрение се дължи на уплътняване и помътняване на собствената леща на окото, което може да е придружено от промяна във възприемането на цветовете, заслепяване от силна светлина, двойно виждане с всяко око поотделно и други.

При наличие на тези симптоми е наложителна консултация със специалист-офталмолог за установяване на точната причина.

При поставяне на диагноза катаракта единственото ефективно лечение е оперативното отстраняване на помътнялата естествена леща и имплантирането на изкуствена вътреочна леща, която възстановява зрението и подобрява качеството на живот.

Преди години оперативното премахване на катаракта изискваше да се направи голям разрез на окото 6.0-7.0мм, през който се отстраняваше цялото ядро на потъмнялата леща, а след това да се направят шевове. Това разбира се води до по-бавно зарастване и понякога до получаване на голям постоперативен астигматизъм.

Съвременната операция за премахване на катаракта, наречена факоемулсификация  е процедура, продължаваща обикновено не повече от 15-20 минути.

При нея се използва техниката на малкия разрез 2.2-2.8 мм и ултразвук за „разбиване” на втвърденото лещено ядро.
След това през същия малък разрез в окото се „вгражда” изкуствената вътреочна леща (ВОЛ), която сама се разгъва и заема постоянната си позиция.

При тази операция травмата за окото е минимална, упойката е само с накапване на капки и след операцията пациентът е в състояние веднага да върви, да се храни, да пие кафе или да гледа телевизия.

След операцията в продължение на 1 месец в окото се накапват антибиотични капки.

Възстановителният период е бърз и изисква съвсем малки ограничения в ежедневието – да не се вдигат големи тежести или да не се извършва тежък физически труд.

От друга страна обичайните за съвременни бит дейности, като четене, гледане на телевизия, шофиране, работа с компютър, могат да се извършват още от 1-2 ден след операцията.

Съвременните вътреочни лещи се изработват от биосъвместими материали, които не водят до дразнене, отхвърляне или други странични реакции.

Тези лещи не изискват подмяна след определен период и осигуряват добро и комфортно зрение до края на живота.

Различните видове вътреочни лещи биват:

- Монофокални - имат един фокус за гледане на далечно разстояние. Въпреки доброто зрение за далеч, пациентът има нужда да ползва очила при четене или работа с компютър или ако има по-голям роговичен астигматизъм, може да се наложи носене на очила постоянно.

- Торични - тези лещи са специално разработени за пациенти, които имат по-голям предоперативен роговичен астигматизъм. Те предлагат качествено зрение за далеч с по-малка зависимост от очила.

- Мултифокални  и мултифокални торични – благодарение на иновативната технология, тези лещи осигуряват добро зрение за далеч и за близо и обикновено премахват напълно необходимостта от ползване на очила.

Всички вътреочни лещи имат вграден UV филтър, а при някои в зависимост от производителя и допълнителен жълт филтър.

 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
Scroll to top