Login Pop-up

052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
Wednesday, April 08, 2020

Глаукома

КАКВО Е ГЛАУКОМА?

Глаукомата е група очни заболявания, които могат да увредят зрителния нерв. Оптичния нерв е част от окото, които пренася образа от окото  до мозъка ни. В ранните стадии , заболяването може да бъде безсимптомно.

Ако не се лекува, глаукомата може да доведе до слепота.
Факт е ,че половината от хората засегнати от това заболяване могат да не знаят, че страдат от него. Това е втората по честота причина за загуба на зрение.

Лечението, което провеждаме - с медикаменти или хирургична интервенция, могат да забавят или предотвратят  бъдещата загуба на зрение. Подходящото лечение зависи от типа на глаукомата наред с други фактори. Затова ранното откриване на глаукомата е важно за забавянето на прогреса на заболяването.

Високото налягане в окото, също известно като вътреочно налягане или ВОН, е главната причина за увреждане на зрителния нерв. Въпреки ,че ВОН е главния рисков фактор, съществуват и други рискови фактори, които също могат да причинят глаукомен процес. Дори хора с "нормално’’ ниво на налягането могат да демонстрират загуба на зрение от глаукома.

Как циркулира вътреочната течност?

За да разберем как се развива глаукомата, трябва да разберем как циркулира  вътреочната течност /ВОТ/. ВОТ се продуцира в окото от структура наречена цилиарно тяло. Тази структура се намира зад ириса. ВОТ преминава през зеницата и напуска окото през дренажна система, наречена трабекуларна мрежа.

При здрави очи, има нормален баланс между ВОТ създадена в окото и ВОТ, която напуска окото. Тази ВОТ създава относително постоянно и необходимо налягане в окото. Това налягане е нужно, за да поддържа, изпълва и  функционира правилно окото. Това е което ние наричаме,,очно налягане’’, и което Вашият очен лекар измерва рутинно.

Най-често срещания тип на глаукома е открито-ъгълната глаукома.
Другия основен тип на глаукома при възрастни е закрито-ъгълната глаукома.

ОТКРИТО-ЪГЪЛНА ГЛАУКОМА

Открито-ъгълната глаукома е най-често срещаната форма на глаукома при възрастни пациенти и  може да доведе до загуба на зрение или слепота. Този тип на глаукома може да се установи при рутинен преглед при Вашия офталмолог.

Открито-ъгълната глаукома се среща в очи където дренажната система на окото с течение на времето се „запушва”. Част от тази система, наречена трабекуларна мрежа, е малка пореста тъкан, през която ВОТ напуска окото. Тази структура се намира в камерния ъгъл на окото, където ириса и роговицата се срещат. Когато тази дренажна система се "запуши’’ ВОТ не може да напусне окото  бързо със скоростта, с която се произвежда и се получава задържане на ВОТ. Тази задържана ВОТ увеличава налягането в окото .

Ако открито-ъгълната глаукома не се докаже и лекува, тя може да причини постепенна загуба на зрение. Този тип на глаукома се развива бавно, незабелязано и обикновено без оплаквания.

ЗАКРИТО-ЪГЪЛНА ГЛАУКОМА

Малък процент от хората с глаукома могат да развият състояние наречено закрито-ъгълна глаукома. Този тип на глаукома може да се развие бавно  и прогресивно, или много бързо, и може да се установи при подробен очен преглед. Закрито-ъгълната глаукома се среща обикновено при далекогледи хора, защото те имат предна камера, която е по- малка от нормалната.

В случаите на закрито-ъгълна  глаукома,ириса може да се измести  напред като дъга, и по този начин да стесни ъгъла, през които нормално се дренира ВОТ. Когато ъгъла стане малък, ВОТ се задържа в окото и налягането на окото се повишава. Ако закрито-ъгълната глаукома  не се открие и лекува, може да доведе до загуба на зрение.

Някои случаи на закрито-ъгълна глаукома могат да доведат до спешно състояние наречено остър глаукомен пристъп.

Рискови фактори

 
Всеки има риск да развие глаукома. Но някои групи хора имат по-висок риск в сравнение с други.

1/ хора над 40 години, като честотата се увеличава над 60 год.
2/ членове на фамилии с глаукома
3/ използване на кортикостероидни лекарства
4/ очна травма
5/ висока степен на късогледство
6/ есенциална хипертония и хипертонична болест на сърцето
7/ захарна  болест
8/ дебелина на роговицата по-малка от 5 мм

 

ПОДРОБЕН ПРЕГЛЕД ЗА ГЛАУКОМА

За да бъдем точни е необходимо да проверим поне 5 изследвания преди да поставим диагноза глаукома.

1/ тонометрия- измерване на вътреочното налягане
2/ офталмоскопия- изследване на формата и цвета на зрителния нерв
3/ гониоскопия- изследване на ъгъла където се срещат роговицата и ириса
4/ периметрия- тест за изследване на зрителните полета
5/ пахиметрия - измерване дебелината на роговицата

Периодичните прегледи за глаукома включват 2 рутинни теста: тонометрия и офталмоскопия.

Диагностицирането на глаукомата не винаги е лесно. Лекарят трябва да прегледа много изследвания преди да вземе решението за вашето лечение. Ако вашето състояние трудно за диагностициране, могат да бъдат направени допълнителни тестове.

 

ГЛАУКОМА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Детската глаукома се среща при бебета и малки деца. Обикновено се установява първите няколко години на живота.
Това е рядко заболяване –може да бъде наследствено-причинява се от неправилно развитие на дренажната система на окото преди раждането. Това води до увеличаване на вътреочното налягане, което от своя страна до увреждане на зрителния нерв.
Симптомите на детската глаукома включват увеличение на размера на очната ябълка, помътняване на роговицата ,обилно сълзене и чувствителност към светлина.

 

КАК СЕ ЛЕКУВА ГЛАУКОМАТА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ ?

Лечението на глаукомата в детска възраст е само хирургично. Медикаментозното лечение е  само в периода от поставяне на диагнозата до осъществяване на оперативната интервенция - времето за предоперативна подготовка. Локалното лечение при деца се прилага с особено внимание поради повишена честота на системни странични ефекти.
При неусложнени случаи, хирургичното лечение може да коригира структурните дефекти и крайния резултат да бъде благоприятен за зрението на пациента.

 

Лазерна хирургия за глаукома

Лазерната хирургия е лечение, което помага за контрола на вътреочното налягане на глаукомата. Ако използването на очни капки не подобрява състоянието на ВОН и имаме прогрес на заболяването, се препоръчва различни типове на лечение, като лазерно лечение или хирургично лечение.

При лазерното лечение се използва фин лъч  светлина с  висока енергия. С него се отваря се отварят блокираната дренажна система на окото.

Тази процедура се нарича лазерна трабекулопластика. В окото се поставят анестетични капки и специална леща, която  фокусира лазерния лъч на много малко пространство в трабекуларната мрежа и се  прави малка дупка  или свиване на запушената зона.
Това позволява вътреочната течност да преминава по-лесно през трабекуларната мрежа  и да намалява вътреочното налягане.
Лазерното лечение се осъществява бързо и безболезнено.

Може да има чувствителност към светлина или леко замъгление на зрението 1-2 дни след лазерното лечение.

След тази процедура се продължава с поставянето на капки за понижаване на вътреочното налягане.

 

 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
Scroll to top