Login Pop-up

052 63 40 91, 052 63 49 01
ЕДИНСТВЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ КОНФОКАЛЕН МИКРОСКОП HRT II Cornea ModuleОптичен кохерентен томограф (OCT) TOPCON 3D 2000Безконтактен тонометър с пахиметър TONOPACHY NT 530 P РетКам 3
ЕДИНСТВЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ КОНФОКАЛЕН МИКРОСКОП HRT II Cornea ModuleОптичен кохерентен томограф (OCT) TOPCON 3D 2000Безконтактен тонометър с пахиметър TONOPACHY NT 530 P РетКам 3
Sunday, September 24, 2017

Полезни връзки

www.solbulgaria.net - Съюз на очните лекари в България

www.contactologybg.org - Съюз на българските контактолози

www.blsbg.com - Български лекарски съюз

www.nhif.bg - Национална здравноосигурителна каса

За медиите

Медици от Очна болница – Варна преглеждат безплатно по програма „Детско зрение“

(февруари 2013 г.)

Информационна брошура на Общинска програма "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ" - Община Варна и Специализирана очна болница (СБОБАЛ) ВарнаМедицинските специалисти от Очна болница – Варна, вече работят по програмата „Детско зрение“, финансирана от Община – Варна.

Тя е насочена към профилактика на детските очни заболявания и включва: безплатни прегледи на деца от 6 до 8- годишна възраст, откриване на зрителни проблеми, обучение и консултация на родителите за опазване на детското очно здраве.

Програмата стартира в І-во основно училище в кв. „Вл. Варненчик”. Екипът от медицински специалисти, заедно с управителя на болницата Д-р Руслан Тошев и заместник управителя и ръководител на катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ проф. Групчева, се срещнаха с директора г-жа Георгиева, учителите и родителите на малчуганите.

Обучителната лекция за родители и деца, изнесена от проф. д-р Христина Групчева, прерасна в дискусия. Родителите зададоха редица въпроси, свързани с грижата за зрението и честотата на очните прегледи при децата.

Д-р Барбукова и екип от медицински специалисти направиха профилактични прегледи на 94 деца от подготвителните групи и първите класове.

Децата, при които беше открита нарушена зрителна функция, бяха насочени за безплатен преглед в Специализираната очна болница.

Кликнете на снимката, за да видите 3D брошура на програмата "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ".

pdf Общинска програма Изтеглете информационната брошура на програмата "ДЕТСКО ЗРЕНИЕ" в .pdf формат > Кликнете тук

 

Снимки от старта на програмата "Детско зрение" в І-во основно училище в кв. „Вл. Варненчик” - Варна:

Лекция   на проф. Групчева  за родители

Деца от първо основно училище
Мед. сестра Фикретова анкетира родители д-р Люцканова отговаря
на въпроси на майка
Профилактични прегледи на децата

 

 

Професор Групчева - председател на комисията по образование на Европейския борд по офталмология (ЕБО)

(януари 2013 г.)

Професор Групчева е председател на комисията по образование на Европейския борд по офталмология (ЕБО), след гласуване на националните представители на всички Европейски държави.

Това е пост на който за пръв път застава Българин и е изключително признание за качествата на родната офталмология, тъй като поста е свързан с ръководство при определяне на критериите за оценка на Европейския офталмолог.

Европейския борд по офталмология позволява свободно движение на специалисти по очни болести в страните от Обединена Европа и има за цел да унифицира както познанията, така и добрата медицинска практика в общността.
За сега има около 20 български офталмолози, които успешно са положили изпита като само част от тях работят извън България.

Първият българин положил изпита успешно е д-р Христина Групчева (Май 2002). Тенденцията е всички държави да признаят резултатите от изпита като изпит за специалност, като за сега това са Германия, Белгия, Швейцария и други страни от централна Европа.

Амбициите на Проф. Групчева са да повиши чувствителността на изпита към обширността на познанията и да създаде банка с изпитни въпроси, които наистина да дават реална представа за качествата на кандидатите. Насоките за подготовката ще имат за цел да помогнат бъдещата самостоятелна работа на всеки кандидат.

Това е още едно предимство за специализиращите в СБОБАЛ- Варна, база на МУ-Варна, където Европейския опит се пренася директно от източника.

Съвременна апаратура

Очна болница - Варна разполага с най-съвременната и висококачествена апаратура, необходима за диагностика и лечение на очните заболявания.

Очна болница – Варна разполага освен с базовата офталмологична апаратура за диагностика и лечение, и с:

- Сектор за лазерна микрохирургия, разполагащ с фундус камера за флуоресцеинова ангеография и лазери за лечение на заболявания на ретината, глаукома и вторична катаракта
- Кабинет за микроструктурен анализ, разполагащ с единствения в България конфокален микроскоп за изследване на роговицата и с оптичен кохерентен томограф за изследване на роговица, ретина и зрителен нерв
- Детски сектор, в който се извършва диагностика, лечение и проследяване на ретинопатия на недоносеното. Той разполага с единствената в Североизточна България ретинална камера (RetCam)
- Само в Очна болница – Варна има кабинет за ортоптично лечение, в който се извършва диагностика и лечение на кривогледство (страбизъм) и лениво око (амблиопия) със синоптофор за стимулирне на развитието на двуочното зрение при децата
- Компютърен периметър
- Ултразвуков и оптичен пахиметър
- Пневматичен тонометър


Оптичен кохерентен томограф (OCT) TOPCON 3D 2000

Оптичен кохерентен томограф (OCT) TOPCON 3D 2000.

Над една година в Очна Болница - Варна функционира Оптичен кохерентен томограф TOPCON 3D 2000.

Благодарение на високата скорост на сканиране (50 000 сканирания в секунда) и високата резолюция, апаратът гарантира висококачествено изображение както на предния сегмент (роговица, предно-камерен ъгъл, ирис), така и на задния сегмент на окото (ретина, жълто петно, зрителен нерв).

Изключително полезен за диагностика, проследяване и отчитане на ефекта от лечението на пациенти с глаукома, усложнения в окото от диабет (диабетна ретинопатия), съдови заболявания на ретината, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др.


Изследване с Оптичен кохерентен томограф (OCT) - оценка на диска на зрителния нерв Изследване с Оптичен кохерентен томограф (OCT) - оценка на диска на зрителния нерв Изследване с Оптичен кохерентен томограф (OCT) - оценка на диска на зрителния нерв
На снимките горе: Изследване с Оптичен кохерентен томограф (OCT) - оценка на диска на зрителния нерв

Конфокален микроскоп за наблюдение на живо на роговицата

Специализираната очна болница и  Катедрата по Очни болести и зрителни науки  към Медицински университет-Варна  разполагат с единствения в България ин виво лазер сканиращ конфокален микроскоп (HRTII Rostock corneal module).

Конфокалната микроскопия е нов метод за диагностика и проследяване на болести на предния очен сегмент (възпаления, дистрофии и дегенерации на роговицата), заболявания на клепачите, клепачните жлези, възпалителни, дегенеративни и туморни заболявания на конюнктивата,.

Методът на изследване е неинвазивен, контактен, безболезнен  и позволява за 30 секунди да се заснемат 300 последователни изображения, което дава възможност за детайлизиран микроструктурен анализ на роговицата във всичките й клетъчни слоеве
Ин виво лазер сканиращият конфокален микроскоп дава възможност за качествен и количествен анализ на ендотела на роговицата, като получената информация може да се използва за превенция  на усложненията на иновативната катарактална хирургия.

Безконтактен тонометър с пахиметър NIDEK NT 530 P Тонопахиметър

Извършва безконтактно измерване на очното налягане и едновременно с това, установява дебелината на роговицата като веднага дава преизчисленото (истинското) налягане на окото.
Така се спестява  време, тъй като с едно изследване се оценява очното налягане.

РетКам 3

За диагностика и проследяване на ретинопатия на недоносеното и заболявания на ретината при новородени и малки деца.
Уникален апрарат, има 2 такива в България - в Александровска болница-София и тук в Очна болница- Варна - водещи центрове за лечение на ретинопатия на недоносеното.

РЕТИНАЛЕН ЛАЗЕР

ЛАЗЕР ЗА ВТОРИЧНО ПЕРДЕ И ЗАКРИТО-ЪГЪЛНА ГЛАУКОМА (YAG)

ФУНДУС КАМЕРА ЗА ФЛУОРЕСЦЕИНОВА АНГИОГРАФИЯ (ЦВЕТНА СНИМКА НА ОЧНОТО ДЪНО)

За специалисти

За специалисти

Често задавани въпроси

Кликнете с мишка върху въпросите, които ви интересуват, за да прочетете отговорите.

Защо очният преглед е толкова важен?

Очите Ви не могат да бъдат заменени. Началните етапи на някои очни заболявания протичат без никакви симптоми. Прегледът на очите може да разкрие много ранни признаци на някакви проблеми, които колкото по-рано бъдат диагностицирани, толкова по-успешно ще е лечението.

Колко често трябва дабъдат преглеждани очите ми, ако нямам оплаквания?
Това зависи от възрастта Ви и дали имате диабет , артериална хипертония, претърпяни травми на очите, роднини с глаукома или други системни заболявания. При здрави хора:

възраст

честота

20-39

На всеки 3 - 5 години

40-64

На всеки 2 - 4 години

Над 65

На всеки 1 - 2 години

Какво представлява страбизмът, т.нар. „кривогледство”?
Състояние на липса на координация на мускулите движещи очите.
Как се лекува „кривогледството”?
Страбизмът („кривогледството”) може да е причинен от много различни причини, като лечението зависи от тях.Може да варира от носене на подходящи очила до оперативна корекция.
Какво е далекогледство?
Състояние, при което пациента вижда ясно на далечно разстояние. Коригира се с помощта на очила, контактни лещи или с лазер.
Какво е късогледството?
Състояние, при което пациента вижда ясно на близко разстояние.Коригира се с помощта на очила, контактни лещи или с лазер.
Какво е астигматизмът?
Често срещана рефракционна аномалия , при която е налицеразлична пречупвателна сила в различните меридиани на роговицата, водеща до неясен образ.Коригира се с помощта на очила, контактни лещи или оперативно.
Какво да предпочета – контактни лещи или очила?
Това зависи от начина Ви на живот, натовареността, степента на рефракционната аномалия.Препоръчително е решението да вземете след  подробна дискусия с Вашия офталмолог.
Какво да правя, ако моите контактни лещи или очила са неудобни?
Потърсете консултация с лекуващия Ви офталмолог.
Какво представлява „Синдромът на сухото око”?
Състояние на нарушение (количествено или качествено) на слъзния филм, водещо до парене, дразнене , боцкане, чувство за сухота и чуждо тяло. Лекува се със специфични капки или в много тежки случаи оперативно. Причини могат да бъдат  фактори на средата, очни или общи заболявания.
Какво представлява глаукомата?
Хронично, прогресиращо заболяване , предизвикано от различни причини, водещо до умиране на влакна на зрителния нерв и стесняване на зрителното поле. Основен рисков фактор за развитие на глаукома е повишеното вътреочно налягане. Зрителният нерв не боли! Заболяването може да протече без симптоми, без болка, но загубата на зрение  е необратима. Както са казали старите лекари: „Това което глаукомата вземе, ние не можем да върнем.”Поради това лечението трябва да е строго контролирано от Вашия лекуващ офталмолог.
Какво представлява катарактата, т.нар. „вътрешното перде”?
Състояние на помътняване на вътреочната леща.Може да бъде предизвикан от травма, медикаменти, системни заболявания и др., но най-честата причина е естественото възрастово изменение на лещата.
Трябва ли да изчакам „пердето да узрее”?
С новите техники на операция, това не е нужно.
Кое е най-подходящото време за премахване на пердето?
В днешно време не е необходимо да се чака катарактата да „узрее”, за да се оперира. Операцията е рутинна процедура и може да бъде извършена веднага след като пациентът почувства, че катарактата пречи на начина му на живот.
Какво може да стане, ако не се премахне вътрешното перде?
С течение на времето процесът на помътняване на лещата напредва, влошавайки зрението все повече, водейки до пълната му загуба.
Как да разбера коя леща е най-добра за мен?
Универсална леща няма и единствено Вашият офталмолог може да определи коя е най-подходящата леща за Вашия конкретен случай.
Възможно ли е катарактата да се появи отново след операцията?
Не е възможно катарактата да се появи след като е поставена вътреочна леща. Възможно е обаче след време зрението отново да се влоши пореди появата на вторична катаракта. Тя се премахва бързо и лесно с помощта на лазерна процедура.
Какво представлява вторичната катаракта?
Това е уплътняване на задната лещена капсула, върху която лежи имплантираната изкуствена леща.
Доколко успешна е операцията за перде?
Успеваемостта на катаракталната хирургия като цяло е над 98%. Процедурата е сигурна и надеждна поради постоянните подобрения в технологиите и хирургическия инструментариум.
Какво е отлепване на стъкловидното тяло?
Стъкловидното тяло е гелообразна структура, която изпълва вътрешността на очната ябълка. То е прозрачно и е захванато на определени места за ретината. С възрастта в него настъпват дегенеративни промени, които често водят до отлепването му. В случаите, когато отлепването на стъкловидното тяло е остро и внезапно е възможно да се получат тракции върху ретината съпроводени с усещане за светкавици. Тракциите могат да доведат до разкъсване на ретината и последваща хеморагия. Тя причинява замъгляване на зрението. В последствие разкъсването на ретината може да доведе до нейното отлепване и значителна загуба на зрението. Ето защо трябва да се обърнете към очен лекар, да споделите своите оплаквания и да се направи преглед.
Какво е отлепване на ретината?
Отлепването на ретината е сериозно състояние, което води до значително намаляване на зрението. В резултат на различни процеси се получава отделяне на сензорната ретина от пигментния епител на ретината. Състоянието е спешно и изисква консултация с Вашия офталмолог.Лечението е оперативно.
Какво е дегенерация на макулата?
Макулата е централната част от ретината, с помощта на която четем, определяме формата на предметите и цветовете около нас. Дегенерацията на макулата, свързана с възрастта е заболяване, което води до значително нарушаване на нейната структура и функция. Тя се среща по-често при възрастни пациенти с високо кръвно налягане и нарушение на обмяната на мазнините.Бива две форми суха и влажна. Лечението е медикаментозно.
Какво е диабетна ретинопатия?
Захарният диабет е общо заболяване, засягащо деца и възрастни, което след време може да даде отражение и върху очите. Пациентите с това заболяване са склонни да развият катаракта  или глаукома, но засягането на ретината е основната заплаха за трайно понижение на зрението. След 15-20 годишна давност на заболяването повечето пациенти развиват диабетна ретинопатия (увреждане на ретината от диабета). С времето захарният диабет засяга кръвоносните съдове на ретината, появяват се кръвоизливи и оток. Пациентите с диабет могат значително да забавят прогресирането на болестта чрез редовни посещения при офталмолог. Колкото в по-начален стадий се започне лечението, толкова по-големи са шансовете да се спре прогресирането на заболяването.
Страдам от макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ). Необходими ли са ми слънчеви очила?
Използването на качествени слънчеви очила е задължително за всички хора. Пациентите, страдащи от макулна дегенерация свързана с възрастта, са особено уязвими и се нуждаят от УВ защита дори когато е облачно, тъй като слънчевата светлина попада директно в макулата.
Страдам от влажна форма на МДСВ, която лекувам с Авастин интравитреално. Трябва ли да вземам и хранителни добавки?
При влажната форма на МДСВ като добавка към назначеното лечение може да се прилага подходящ хранителен режи и  прием на хранителни добавки, съдържащи витамини, микроелементи и лутеин. Тези добавки имат по-голямо значение за забавяне на прогресирането на сухата форма на МДСВ.
Колко бързо прогресира МДСВ? Има ли възможност за самонаблюдение?
МДСВ се развива много бавно с течение на години без пациентът да има болка, поради което лекарска помощ се търси обичайно на късен етап. Лесен и надежден начин да проверявате зрението си сами е т. нар. решетка на Амслер, чрез която много по-рано можете да забележите деформации в зрителното поле.
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Контактните лещи са фини прозрачни люспички, притежаващи оптична сила, които коригират рефракционни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм.Те имат значителни предимства пред очилата: не ограничават зрителното поле, не се изпотяват и не променят външния вид. Контактните лещи позволяват пълна корекция дори при голяма разлика в диоптрите на двете очи, което е невъзможно с очила. Имат UV филтър, поставят се директно върху повърхността на окото и не се усещат. Невидими са за странични наблюдатели. Офталмологът препоръчва вида на лещата и режима на употреба според нуждата и изискванията на всеки пациент. Първият преглед е по-детайлен и включва определяне на точния диоптър и параметри на контактната леща, а също и "обучение" на пациента за боравене с лещите. Безпроблемното и успешно носене на контактни лещи изисква спазване на определен хигиенен режим, определен от очния лекар, както и редовен контрол.
Какво представлява птозата?
Клепачите се отварят и затварят с помощта на  мускули. Когато по някаква причина мускулът повдигач на горния клепач откаже да действува, клепачът спада и покрива роговицата повече от 1мм. Именно това спадане на горния клепач се нарича птоза. Птозата може да се изяви непосредствено или скоро след раждането (вродена птоза) или да  се появи в по-късна възраст (придобита птоза).
Лечима ли е птозата?
Да, лечението е хирургично и то трябва да се предприеме в предучилищна възраст, когато могат да се направят нужните измервания. В случаите на тежка птоза, особено едностранна, към операция трябва да се престъпи в по-ранна възраст, за да се предотврати развитието на мързеливо око.
 

Въпроси, свързани с детското зрение

Може ли да се прецени дали бебето вижда нормално?
Да, специалист офталмолог може да изследва бебето и да прецени дали зрението му отговаря на нормата за неговата възраст.
За какво трябва да следя при моето бебе?
Тревожно е ако бебето няма мигателен рефлекс, ако не фиксира и не проследява предмети след  втория месец,  ако отклонява едното око, ако погледът му блуждае, ако клепачите са различно разположени, ако очичките непрекъсното сълзят или имат секрет, ако едното око е по-голямо от другото, ако зеницата  е бяла.
Какво означава „нормална зрителна функция“ при бебетата?
За нормално развитие на зрителната функция при новородени в термин деца се приема стабилност на рефлексите „фиксация” и „проследяване” най-късно през втория месец  ( детето разпознава лицата на близките си и се усмихва, проследява цветни играчки) и „успоредност на очните оси” най-късно до четвъртия месец.
Кога трябва да се извършват прегледите от офталмолог на здрави деца?
На 6 месечна възраст, при навършване на  1 година, 3 години, 5 години, 7 години, а в училищната възраст – всяка година.
Детето ми все още не говори, може ли да бъде прегледано от очен лекар?
Да, има методи за изследване, подходящи за съответната възраст.
Детето ми не познава цифрите, може ли да бъде прегледано?
Да, при прегледа се използват картинки с познати за детето предмети.
Децата виждат ли както възрастните?
Детското зрение се развива. Децата се раждат с далекогледство и имат по-ниско зрение от това на възрастните. Зрителната острота при деца постепенно се повишава и достига нормата при възрастните към 6 -7 годишна възраст.
Какво представлява амблиопията, т.нар. „мързеливо око”?
При  амблиопия има разлика в образите като качество или позиция, възприети от всяко око поотделно. Мозъкът избира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, поради което се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение или отклонение. Окото с амблиопия е здраво око, чиято функция трябва да се стимулира през периода на ранното детство. Пропусне ли се този период за въздействие, окото остава с ниско зрение през целия живот на детето.
Как се лекува „мързеливото око”?
Амблиопия се лекува според причината ( различно пречупване на двете очи, кривогледство, депривация – закриване на зеницата поради птоза на клепача, детска катаракта и др.) От важно значение е амблиопия да бъде рано открита и семейството да съдейства при лечение и зрителната тренировка.Най-често прилаганият метод е оклузия  - затваряне на доброто око за стимулиране развитието на амблиопичното око. Ритъмът на оклузията се определя от очния лекар. При провеждане на оклузия е необходимо контролните прегледи  да се провеждат по-често.
Трябва ли децата да носят слънчеви очила?
Да, слънчевите очила предпазват детските очи от ултравиолетовите лъчи.
Вярно ли е, че детето трябва да навърши 7 години, за да се решат зрителните проблеми?
Не, не е вярно. За да бъде постигнат най-добър терапевтичен ефект, лечението на зрителните аномалии  при децата трябва да започне при тяхното откриване, независимо от ранната възраст.
Детето ми има астигматизъм. Може ли да се излекува?
Астигматичното око е с нарушена сферичност на роговицата - роговицата не е сегмент от сфера, а от овоид. Астигматизмът не може да се излекува, но се коригира с очила, контактни лещи или с лазерна процедура.
В училището на детето ми се провеждат профилактични прегледи. Достатъчно точни ли са?
Профилактичните прегледи включват определен обем от изследвания на окото, които не могат да заместят прегледа в очен кабинет. Резултатите от профилактичните прегледи  не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог – специалист, а при необходимост и съответното консервативно или оперативно лечение.

Subcategories

 • За пациенти

  Дежурен кабинет
  В СБОБАЛ Варна работи 24 часа дежурен кабинет, който осъществява консултативна очна помощ срещу заплащане или при изпращане от друго здравно заведение.

  Кабинет за рефракция
  В СБОБАЛ Варна функционира кабинет за рефракция, в който могат да бъдат изписани, както различни видове очила – еднофокусни, двуфокусни и прогресивни, така и различни видове контактни лещи включително меки, твърди и специални лещи за корекция на възрастово далекогледство и астегматизъм.

  Лазерен сектор
  Лазерния сектор в СБОБАЛ Варна разполага с два лазера: лазер за лечение на вторично перде и лазер, който се използва за лечение както на глаукома така и за заболявания на ретината включително диабет и венозни оклузии.

  Глаукомен кабинет
  В очна болница Варна функционира глаукомен кабинет, в който могат да бъдат осъществявани консултации, както на пациенти с доказана глаукома, така и на пациенти със съмнение за глаукома.

  Детски кабинети
  Детските кабинети в очна болница Варна са спонсорирани от програмата Orbis и специален grant от RonaldMcdonaldsHouseCharities, като кабинетите разполагат с най-съвременна апаратура за диагностика на всички детски заболявания.

  Стационар
  Очна болница Варна разполага със стационар, който има модерен оперативен сектор. Оперативния сектор се състои от три амбулаторни зали – една за амбулаторни операции, и две за по-сложни операции, оборудвана с най-модерна апаратура за ултразвукова ексктракция на перде и необходимите за лечение лазерни апарати. Стационара разполага със сектор за лежащо болни и няколко VIP стаи, които могат да бъдат наемани срещу заплащане, както и с възможности за специално обслужване.

  Във болницата има и практика за доболнична помощ, в която се осъществява работа с направления в доболничната помощ по здравна каса

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

 • Nzok_logo
 • Logo_obshtina_varna
 • Saiuz_na_ochnite_lekari_v_bulgaria
 • Logo_med_universitet_varna
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 40 91, 052 63 49 01
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
Scroll to top