Login Pop-up

052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
Monday, July 06, 2020

Катаракта

Катарактата е главна причина за влошаване  на зрението при хора над 55 годишна възраст, но може да започне и след 45 годишна възраст.

Катаракта (старческо перде) - Оперативно лечение

Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото.

 Тази леща, разположена зад ириса, действа подобно на фотоапарат – фокусира светлинните образи върху ретината, която изпраща сигнали към мозъка.
Възможно е човешката леща да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигнат до ретината.

Наранявания на окото, определени заболявания, дори някои лекарствени продукти биха могли да причинят това замъгляване, но най-честата причина за възникването на катаракта е съвсем естествена - процесът на стареене на организма.

Често помътняването на естествената леща се изразява първоначално в изострена чувствителност при заслепяване от ярка светлина. Тогава се получава същият ефект както при гледане през замърсено предно стъкло на кола. Колкото по-мръсно е стъклото толкова повече шофьорът е заслепен през нощта от фаровете на насрещните автомобили. Впоследствие образът става толкова по-мътен и по-неясен, колкото по-напреднала е катарактата.

Помътняването на лещата може да бъде бързо, но може да продължи и много години. Зрението при наличие на катаракта може да бъде описано и като гледане през захабено, потъмняло перде. Ето защо много често катарактата е наричана “старческо перде”. Но катарактата не е слой върху окото, поради което нито диета, нито лазерна интервенция може да я премахне.

Накратко, най-важните признаци на катарактата са:

1. По висока чувствителност към заслепяване
2. Намаляване на контрастното виждане
3. Възможни аномалии при възприемане на цветовете
4. Намаляване на зрителната острота

На един по-ранен стадий от развитието на катарактата носенето на очила често подобрява зрението. Някои обаче виждат по-добре без очилата си в началния стадий на заболяването.
Носенето на слънчеви очила също може да бъде от полза в началото, за да намали изострената чувствителност към светлината.

Силното помътняване на лещата в напредналите стадии на катарактата може да бъде коригирано само чрез хирургична намеса.

Като пациент Вие избирате момента на операцията. Когато прецените, че качеството на зрението Ви не е достатъчно за ежедневните ви активности, моментът за операция е настъпил.

Ако нещо Ви се струва неясно, попитайте Вашия лекар. Преди операцията Вашият лекар ще Ви помоли да му дадете съгласието си за нея. Това е правна процедура, предназначена да защити както пациента, така и лекаря.

За съжаление до днес не съществува никакво лекарствено средство, което да излекува катарактата!

 

ОПЕРАЦИЯТА НА КАТАРАКТА

При операцията на катарактата естествената леща бива изсмукана и заменена с изкуствена (вътреочна леща). Окото не може да произведе чист образ без леща.

Катаракта (старческо перде) - Оперативно лечение - Факуемулсификация

През първия етап естествената леща бива раздробена чрез ултразвук, след което лещата бива изсмукана. Медицинското наименование на този процес е факоемулсификация.

Този съвременен оперативен метод позволява да се намали размерът на разреза (от 1.8 до 2.6 мм) спрямо по-старите техники (8-10 мм).
Този метод щади окото и намалява времето за възстановяване.

През втория етап изкуствената леща бива сгъната и поставена вътре в окото през малкия отвор. След това тя автоматично се разгъва в окото, където бива внимателно наместена от хирурга.

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪТРЕОЧНАТА ЛЕЩА?

Вътреочната леща е изкуствена леща, която се имплантира в окото по време на операцията на катаракта. Добрата новина е, че катарактата Ви се е развила във време, когато технологията на вътреочните лещи е напреднала изключително много.

Традиционният метод за операция на катаракта включва монофокална – еднофокусна леща. Този вид ВОЛ е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за далеч.
Тази леща обаче не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм, или друга рефракционна аномалия.

Постиженията в технологията през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и надалеч без помощта на очила или бифокални контактни лещи, допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство, далекогледство, и др.

ТРИТЕ ОСНОВНИ ВИДА ЛЕЩИ

МОНОФОКАЛНИ – ЕДНОФОКУСНИ ЛЕЩИ

Монофокалните вътреочни лещи имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч, пациентът все още ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър.

МУЛТИФОКАЛНИ – МНОГОФОКУСНИ ЛЕЩИ

Мултифокалните лещи предоставят добро зрение не само наблизо, но и надалеч. Те са създадени със специален дизайн, позволяващ им да заместят потъмнялата естествена леща и да коригират пресбиопията (“старческото дълекогледство“).
С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила. Лещите имат вграден UV и допълнителен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

ЛЕЩИ КОРИГИРАЩИ АСТИГМАТИЗЪМ

Вече съществуват и специални вътреочни лещи, коригиращи астигматизъм. Те са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм.

Подобно на монофокалните лещи, и този вид лещи осигурява качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. Мнозинството от пациенти обаче все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър. Те имат вградени UV и допълниелен жълт филтър срещу опасната синя светлина.

Традиционната вътреочна леща, която се имплантира в окото на мястото на отстранената катаракта, помага за възвръщането на ясен образ, но не може да коригира астигматизма. Коригиращи очила или контактни лещи, или дори допълнителна оперативна намеса са необходими, за да се смекчи размазан и изкривен образ.

ПРЕДИМСТВАТА НА ЖЪЛТИЯ ФИЛТЪР!

Светлината ни позволява да възприемаме околната среда посредством зрителния процес. Съвременните открития сочат, че видимата светлина, и по специално високоенергийната синя светлина, също могат да бъдат важен фактор при развитието на увреждания на ретината, каквито са дегенеративните помътнявания, свързани със стареенето. Този вид заболяване е една от най-честите причини за загубата на зрителната острота.

След като детето навърши 4 години, светлинният ефект води до постепенно образуване на жълт пигмент в естествената леща. Това “пожълтяване” се увеличава с годините. То обаче не бива да се бърка с помътняването на лещата (катаракта). Жълтият пигмент на естествената леща действа като защитен филтър, който намалява проникващата в окото синя светлина, което пък намалява риска от ретинални увреждания.

С цел да предотвратят подобни увреждания, вътреочните лещи с жълт филтър притежават филтриращи свойства, които симулират тези на естествената леща. С отстраняването на естествената леща по време на операцията на катаракта, окото е лишено от своя естествен защитен филтър и не би трябвало да бъде оставено да се излага без защита на вредните ефекти на ултравиолетовата и синята светлина. Тези сини лъчи са част от спектъра на дневната светлина, а също се съдържат и в изкуствени светлинни източници като халогенните и флуоресцентните лампи, студийните прожектори, светкавиците, солариумните лампи и т.н.

ПРЕДИ И СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

Повечето хора се изненадват, когато разберат колко лесна и безболезнена е операцията на катаракта. Обичайно тя отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко, и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.

ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА

1. Вашият хирург и анестезиолога ще решат дали да закусите или да приемете някаква храна преди операцията.

2. Вземете си предписаните лекарства (напр. инсулин, лекарства за сърцето и др.) както обикновено.

3. По време на операцията трябва да бъдете облечени с дрехи, свободни около врата и ръцете (по възможност бъдете с къси ръкави).

4. Оставете бижутата си (пръстени, часовник, колие, обеци и др.) в къщи. Няма да можете да ги носите по време на операцията.

5. Вземете вана или душ (включително с шампоан).

6. На вниманието на пациентките: може да бъде болезнено да ползвате шноли за коса или някакво украшение в косата. Така че явете се със свободно пусната коса, евентуално покрита с мрежа. Не се гримирайте.

7. По време на операцията трябва да останете неподвижни за около 30 минути и да не посягате с ръце към главата. След операцията трябва да останете спокойно.

ДЕНЯТ НА ОПЕРАЦИЯТА

Когато дойдете в лечебното заведение, ще Ви приготвят за операцията: половин час преди нея ще ви поставят капки за разширяване на зеницата. За операцията от катаракта е необходима местна упойка. Тя ще направи напълно нечувствително вашето око и областта около него.
След това ще ви отведат в залата за операцията. Ще бъдат наблюдавани параметрите на вашето кръвообращение чрез стойностите на кръвното налягане, пулса и количеството на кислород в кръвта.

Обърнете специално внимание на следните забележки, за да отстраните по-голямата част от рисковете, които биха могли да се окажат пречка за вашето възстановяване:

1. В същият ден след операцията трябва да бъдете в покой – седнали във фотьойл или на канапе. Можете да правите тоалета си или да се храните на маса както обикновено.

2. В никакъв случай не бива да сваляте превръзката, нито да разтривате окото.

3. Нормално пациентът не усеща болка след операцията. В случай на нужда е разрешено вземането на лек аналгетик.

НА ДРУГИЯ ДЕН СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

Обърнете внимание на следните важни пунктове за този ден:

СЛЕДОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

След операцията ще трябва известно време да си слагате специални капки в окото. Няколко седмици след операцията на катарактата ще Ви предпишат временни очила. Важно е редовно да посещавате Вашия офталмолог, за да бъде наблюдаван процеса на възстановяване.

1. Превръзката Ви ще бъде свалена от Вашия офталмолог. В същото време ще получите инструкции за лечението на окото Ви и на това как да се отнасяте към него в следващите дни и седмици.

2. Ден след операцията можете да извършвате умерени дейности.

3. Все така трябва да се въздържате от докосване на окото си.

СЪВЕТИ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Докато оперираното ви око заздравее, ще трябва да изпълнявате следните препоръки, за да защитите новата изкуствена леща и да благоприятствате по-бързата адаптация:

1. Посещавайте редовно офталмолога си в определените дни.

2. Взимайте си лекарствата и слагайте капките в окото съгласно предписанията.

3. Не вдигайте тежки предмети (по-тежки от 15 кг) и избягвайте всякакво интензивно физическо усилие през първите дни след операцията. Можете да се занимавате с обичайните си всекидневни дела.

4. Не е противопоказно, но би било добре да се въздържате от шофиране в процеса на възстановяването.

5. Избягвайте разтъркване на окото или натиск върху него най-малко един месец след операцията.

6. Можете да вземете душ и вана или да се бръснете както обикновено, но окото ви не трябва да бъде в контакт нито с шампоан, нито със сапун. Особено внимавайте при свалянето на грима.

7. Избягвайте да четете по-дълго от препоръчителното през първата седмица след операцията.

8. Можете да гледате телевизия, като внимавате да не преуморявате окото си.

9. Можете да работите на компютър, но с известна резервираност, съобразена със състоянието ви в първите дни след операцията.

10. По време на възстановителната фаза трябва да бъде избягвана сауната, както и спортовете – плуване, скокове във вода и колоездене.

11. В случай на проблеми през възстановителния период (например зачервяване на оперираното око, болки или влошаване на зрението) незабавно уведомете лекуващия ви лекар.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
Scroll to top