Login Pop-up

052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
МОДЕРНО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕПРЕГЛЕДИ ПО ЗДРАВНА КАСА ИЛИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕДЕНОНОЩЕН ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ & СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ЛЕКАРИ ОФТАЛМОЛОЗИОПЕРАТИВНО И БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕНАЙ-СЪВРЕМЕННА И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА АПАРАТУРАОБЩИНСКА ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗРЕНИЕ
Monday, July 06, 2020

Често задавани въпроси

Кликнете с мишка върху въпросите, които ви интересуват, за да прочетете отговорите.

Защо очният преглед е толкова важен?

Очите Ви не могат да бъдат заменени. Началните етапи на някои очни заболявания протичат без никакви симптоми. Прегледът на очите може да разкрие много ранни признаци на някакви проблеми, които колкото по-рано бъдат диагностицирани, толкова по-успешно ще е лечението.

Колко често трябва дабъдат преглеждани очите ми, ако нямам оплаквания?
Това зависи от възрастта Ви и дали имате диабет , артериална хипертония, претърпяни травми на очите, роднини с глаукома или други системни заболявания. При здрави хора:

възраст

честота

20-39

На всеки 3 - 5 години

40-64

На всеки 2 - 4 години

Над 65

На всеки 1 - 2 години

Какво представлява страбизмът, т.нар. „кривогледство”?
Състояние на липса на координация на мускулите движещи очите.
Как се лекува „кривогледството”?
Страбизмът („кривогледството”) може да е причинен от много различни причини, като лечението зависи от тях.Може да варира от носене на подходящи очила до оперативна корекция.
Какво е далекогледство?
Състояние, при което пациента вижда ясно на далечно разстояние. Коригира се с помощта на очила, контактни лещи или с лазер.
Какво е късогледството?
Състояние, при което пациента вижда ясно на близко разстояние.Коригира се с помощта на очила, контактни лещи или с лазер.
Какво е астигматизмът?
Често срещана рефракционна аномалия , при която е налицеразлична пречупвателна сила в различните меридиани на роговицата, водеща до неясен образ.Коригира се с помощта на очила, контактни лещи или оперативно.
Какво да предпочета – контактни лещи или очила?
Това зависи от начина Ви на живот, натовареността, степента на рефракционната аномалия.Препоръчително е решението да вземете след  подробна дискусия с Вашия офталмолог.
Какво да правя, ако моите контактни лещи или очила са неудобни?
Потърсете консултация с лекуващия Ви офталмолог.
Какво представлява „Синдромът на сухото око”?
Състояние на нарушение (количествено или качествено) на слъзния филм, водещо до парене, дразнене , боцкане, чувство за сухота и чуждо тяло. Лекува се със специфични капки или в много тежки случаи оперативно. Причини могат да бъдат  фактори на средата, очни или общи заболявания.
Какво представлява глаукомата?
Хронично, прогресиращо заболяване , предизвикано от различни причини, водещо до умиране на влакна на зрителния нерв и стесняване на зрителното поле. Основен рисков фактор за развитие на глаукома е повишеното вътреочно налягане. Зрителният нерв не боли! Заболяването може да протече без симптоми, без болка, но загубата на зрение  е необратима. Както са казали старите лекари: „Това което глаукомата вземе, ние не можем да върнем.”Поради това лечението трябва да е строго контролирано от Вашия лекуващ офталмолог.
Какво представлява катарактата, т.нар. „вътрешното перде”?
Състояние на помътняване на вътреочната леща.Може да бъде предизвикан от травма, медикаменти, системни заболявания и др., но най-честата причина е естественото възрастово изменение на лещата.
Трябва ли да изчакам „пердето да узрее”?
С новите техники на операция, това не е нужно.
Кое е най-подходящото време за премахване на пердето?
В днешно време не е необходимо да се чака катарактата да „узрее”, за да се оперира. Операцията е рутинна процедура и може да бъде извършена веднага след като пациентът почувства, че катарактата пречи на начина му на живот.
Какво може да стане, ако не се премахне вътрешното перде?
С течение на времето процесът на помътняване на лещата напредва, влошавайки зрението все повече, водейки до пълната му загуба.
Как да разбера коя леща е най-добра за мен?
Универсална леща няма и единствено Вашият офталмолог може да определи коя е най-подходящата леща за Вашия конкретен случай.
Възможно ли е катарактата да се появи отново след операцията?
Не е възможно катарактата да се появи след като е поставена вътреочна леща. Възможно е обаче след време зрението отново да се влоши пореди появата на вторична катаракта. Тя се премахва бързо и лесно с помощта на лазерна процедура.
Какво представлява вторичната катаракта?
Това е уплътняване на задната лещена капсула, върху която лежи имплантираната изкуствена леща.
Доколко успешна е операцията за перде?
Успеваемостта на катаракталната хирургия като цяло е над 98%. Процедурата е сигурна и надеждна поради постоянните подобрения в технологиите и хирургическия инструментариум.
Какво е отлепване на стъкловидното тяло?
Стъкловидното тяло е гелообразна структура, която изпълва вътрешността на очната ябълка. То е прозрачно и е захванато на определени места за ретината. С възрастта в него настъпват дегенеративни промени, които често водят до отлепването му. В случаите, когато отлепването на стъкловидното тяло е остро и внезапно е възможно да се получат тракции върху ретината съпроводени с усещане за светкавици. Тракциите могат да доведат до разкъсване на ретината и последваща хеморагия. Тя причинява замъгляване на зрението. В последствие разкъсването на ретината може да доведе до нейното отлепване и значителна загуба на зрението. Ето защо трябва да се обърнете към очен лекар, да споделите своите оплаквания и да се направи преглед.
Какво е отлепване на ретината?
Отлепването на ретината е сериозно състояние, което води до значително намаляване на зрението. В резултат на различни процеси се получава отделяне на сензорната ретина от пигментния епител на ретината. Състоянието е спешно и изисква консултация с Вашия офталмолог.Лечението е оперативно.
Какво е дегенерация на макулата?
Макулата е централната част от ретината, с помощта на която четем, определяме формата на предметите и цветовете около нас. Дегенерацията на макулата, свързана с възрастта е заболяване, което води до значително нарушаване на нейната структура и функция. Тя се среща по-често при възрастни пациенти с високо кръвно налягане и нарушение на обмяната на мазнините.Бива две форми суха и влажна. Лечението е медикаментозно.
Какво е диабетна ретинопатия?
Захарният диабет е общо заболяване, засягащо деца и възрастни, което след време може да даде отражение и върху очите. Пациентите с това заболяване са склонни да развият катаракта  или глаукома, но засягането на ретината е основната заплаха за трайно понижение на зрението. След 15-20 годишна давност на заболяването повечето пациенти развиват диабетна ретинопатия (увреждане на ретината от диабета). С времето захарният диабет засяга кръвоносните съдове на ретината, появяват се кръвоизливи и оток. Пациентите с диабет могат значително да забавят прогресирането на болестта чрез редовни посещения при офталмолог. Колкото в по-начален стадий се започне лечението, толкова по-големи са шансовете да се спре прогресирането на заболяването.
Страдам от макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ). Необходими ли са ми слънчеви очила?
Използването на качествени слънчеви очила е задължително за всички хора. Пациентите, страдащи от макулна дегенерация свързана с възрастта, са особено уязвими и се нуждаят от УВ защита дори когато е облачно, тъй като слънчевата светлина попада директно в макулата.
Страдам от влажна форма на МДСВ, която лекувам с Авастин интравитреално. Трябва ли да вземам и хранителни добавки?
При влажната форма на МДСВ като добавка към назначеното лечение може да се прилага подходящ хранителен режи и  прием на хранителни добавки, съдържащи витамини, микроелементи и лутеин. Тези добавки имат по-голямо значение за забавяне на прогресирането на сухата форма на МДСВ.
Колко бързо прогресира МДСВ? Има ли възможност за самонаблюдение?
МДСВ се развива много бавно с течение на години без пациентът да има болка, поради което лекарска помощ се търси обичайно на късен етап. Лесен и надежден начин да проверявате зрението си сами е т. нар. решетка на Амслер, чрез която много по-рано можете да забележите деформации в зрителното поле.
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Контактните лещи са фини прозрачни люспички, притежаващи оптична сила, които коригират рефракционни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм.Те имат значителни предимства пред очилата: не ограничават зрителното поле, не се изпотяват и не променят външния вид. Контактните лещи позволяват пълна корекция дори при голяма разлика в диоптрите на двете очи, което е невъзможно с очила. Имат UV филтър, поставят се директно върху повърхността на окото и не се усещат. Невидими са за странични наблюдатели. Офталмологът препоръчва вида на лещата и режима на употреба според нуждата и изискванията на всеки пациент. Първият преглед е по-детайлен и включва определяне на точния диоптър и параметри на контактната леща, а също и "обучение" на пациента за боравене с лещите. Безпроблемното и успешно носене на контактни лещи изисква спазване на определен хигиенен режим, определен от очния лекар, както и редовен контрол.
Какво представлява птозата?
Клепачите се отварят и затварят с помощта на  мускули. Когато по някаква причина мускулът повдигач на горния клепач откаже да действува, клепачът спада и покрива роговицата повече от 1мм. Именно това спадане на горния клепач се нарича птоза. Птозата може да се изяви непосредствено или скоро след раждането (вродена птоза) или да  се появи в по-късна възраст (придобита птоза).
Лечима ли е птозата?
Да, лечението е хирургично и то трябва да се предприеме в предучилищна възраст, когато могат да се направят нужните измервания. В случаите на тежка птоза, особено едностранна, към операция трябва да се престъпи в по-ранна възраст, за да се предотврати развитието на мързеливо око.
 

Въпроси, свързани с детското зрение

Може ли да се прецени дали бебето вижда нормално?
Да, специалист офталмолог може да изследва бебето и да прецени дали зрението му отговаря на нормата за неговата възраст.
За какво трябва да следя при моето бебе?
Тревожно е ако бебето няма мигателен рефлекс, ако не фиксира и не проследява предмети след  втория месец,  ако отклонява едното око, ако погледът му блуждае, ако клепачите са различно разположени, ако очичките непрекъсното сълзят или имат секрет, ако едното око е по-голямо от другото, ако зеницата  е бяла.
Какво означава „нормална зрителна функция“ при бебетата?
За нормално развитие на зрителната функция при новородени в термин деца се приема стабилност на рефлексите „фиксация” и „проследяване” най-късно през втория месец  ( детето разпознава лицата на близките си и се усмихва, проследява цветни играчки) и „успоредност на очните оси” най-късно до четвъртия месец.
Кога трябва да се извършват прегледите от офталмолог на здрави деца?
На 6 месечна възраст, при навършване на  1 година, 3 години, 5 години, 7 години, а в училищната възраст – всяка година.
Детето ми все още не говори, може ли да бъде прегледано от очен лекар?
Да, има методи за изследване, подходящи за съответната възраст.
Детето ми не познава цифрите, може ли да бъде прегледано?
Да, при прегледа се използват картинки с познати за детето предмети.
Децата виждат ли както възрастните?
Детското зрение се развива. Децата се раждат с далекогледство и имат по-ниско зрение от това на възрастните. Зрителната острота при деца постепенно се повишава и достига нормата при възрастните към 6 -7 годишна възраст.
Какво представлява амблиопията, т.нар. „мързеливо око”?
При  амблиопия има разлика в образите като качество или позиция, възприети от всяко око поотделно. Мозъкът избира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, поради което се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение или отклонение. Окото с амблиопия е здраво око, чиято функция трябва да се стимулира през периода на ранното детство. Пропусне ли се този период за въздействие, окото остава с ниско зрение през целия живот на детето.
Как се лекува „мързеливото око”?
Амблиопия се лекува според причината ( различно пречупване на двете очи, кривогледство, депривация – закриване на зеницата поради птоза на клепача, детска катаракта и др.) От важно значение е амблиопия да бъде рано открита и семейството да съдейства при лечение и зрителната тренировка.Най-често прилаганият метод е оклузия  - затваряне на доброто око за стимулиране развитието на амблиопичното око. Ритъмът на оклузията се определя от очния лекар. При провеждане на оклузия е необходимо контролните прегледи  да се провеждат по-често.
Трябва ли децата да носят слънчеви очила?
Да, слънчевите очила предпазват детските очи от ултравиолетовите лъчи.
Вярно ли е, че детето трябва да навърши 7 години, за да се решат зрителните проблеми?
Не, не е вярно. За да бъде постигнат най-добър терапевтичен ефект, лечението на зрителните аномалии  при децата трябва да започне при тяхното откриване, независимо от ранната възраст.
Детето ми има астигматизъм. Може ли да се излекува?
Астигматичното око е с нарушена сферичност на роговицата - роговицата не е сегмент от сфера, а от овоид. Астигматизмът не може да се излекува, но се коригира с очила, контактни лещи или с лазерна процедура.
В училището на детето ми се провеждат профилактични прегледи. Достатъчно точни ли са?
Профилактичните прегледи включват определен обем от изследвания на окото, които не могат да заместят прегледа в очен кабинет. Резултатите от профилактичните прегледи  не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог – специалист, а при необходимост и съответното консервативно или оперативно лечение.

ОЧНА БОЛНИЦА - ВАРНА: Съвременна база и оборудване

Очна болница-Варна разполага с най-съвременната и висококачествена апаратура, необходима за диагностика и лечение на очните заболявания.
Повече

ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ ОФТАЛМОЛОЗИ

Кадрите на Очна болница имат национално и международно признание.
Повече

ВАШЕТО ЗРЕНИЕ: ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво е необходимо да знаете, за да запазите вашето зрение.
Повече
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ Е-БЮЛЕТИН
АДРЕС

ОЧНА БОЛНИЦА - СБОБАЛ ВАРНА
“Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна” ЕООД (СБОБАЛ)

ул. Дойран 15, Варна 9002
Тел. 052 63 49 01-до 14 ч.; 052 63 40 91-след 14 ч.
Факс: 052 63 40 96
Email: eyehospital-varna@mbox.contact.bg

СЕРТИФИКАТ БДС EN ISO 9001:2015

Map
FACEBOOK LIKE / GOOGLE +
Scroll to top