Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Дегенерация на макулата свързана с възрастта

Дегенерация на макулата свързана с възрастта

Ретината е вътрешния слой на окото, благодарение на който виждаме.
В центъра й се намира макулата, която е отговорна за най-ясното зрение необходимо, за да пишем,  четем и  шофираме

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) е заболяване, при което с възрастта настъпват промени в макулата, които водят от постепенно намаляване до пълна загуба на централното зрение. Способността за ориентиране в пространството остава непроменена.

Основните рискови фактори за появата и прогресирането на Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) са:

Женски пол
Светъл цвят на ириса
Високо кръвно налягане
Близки със заболяването
Наднормено тегло
Тютюнопушене

Какво предизвиква макулната дегенерация?

Въпреки че промяната  на макулата се свързва с възрастта, е доказано и влянието на наследствеността. Установена е взаимовръзката между липсата на определени гени и развитието на  дегенерация на макулата.
Недостига на кислород и хранителни вещества, както и възпалителни реакции предизвикват отделянето на белтък (VEGF), стимулиращ растежа на нови съдове.

МДСВ бива два вида: „суха”(без нови съдове) и „влажна”(с нови съдове).

„Сухата” форма на  МДСВ се среща по-често. При нея  настъпва изтъняване и атрофия на ретината и / или хиперпигментация, което води до увреждане на светлочувствителните клетки.  Очен лекар може да установи струпвания от жълтеникави петна в и около макулата, наречени друзи.
Някои учени смятат, че те са отлагания или остатъци от изменена тъкан. Други са на мнение, че това са струпвания от непълно разградени продукти от обмяната на веществата в ретината.

„Влажната”  форма на МДСВ засяга около 10-20% от пациентите с това заболяване. При нея е налице разрастване на нови съдове, които често кървят. Това уврежда клетките възприемащи светлината. Те постепенно умират  и предизвикват появата на участъци в зрителното поле където не виждаме.

МД е коварно заболяване, което се характеризира с бавна, неболезнена загуба на централното зрението и най-често засяга двете очи в различна степен. В редки случаи влошаването на зрението може да е внезапно.

Ранни симптоми могат да бъдат засенчването на предмети, изкривените или неясни образи.

Тези изменения могат да бъдат открити от болния с помощта на таблица, съдържаща множество квадратчета приличаща на мрежа, наречена решетка на Амслер. При увреждане на ретината , квадратчетата изглеждат изкривени.

Най-сигурния метод за диагностициране и проследяване на заболяването е фундусовата флуоресцеинова ангиография.

При това изследване се инжектира багрилно вещество във вена на ръката, след което се прави серия от снимки на очното дъно.

Лечение

Според редица проучвания приема на хранителни добавки съдържащи витамин А , Е, лутеин, цинк и антиоксиданти  води до намаляване риска от прогресирането на сухата форма на макулната дегенерациа с 10% до 25%. Други специалисти са на мнение, че  ролята на витамините и минералите в лечението на възрастовата дегенерация на макулата е спорна!

 В случаите на „влажна“ дегенерация на макулата, през последните години в лечението на това заболяване широко навлезе интравитреалното приложение на анти-VEGF медикаменти. Става въпрос за препарати, подтискащи факторите, които стимулират разрастването на нови съдове в макулата.

Такива са медикаментите Avastin, Lucentis и Macugen, които се инжектират в окото по определена схема.

Понякога, в зависимост от локализацията на неосъдовете е възможно в ранните етапи да се прибегне до лазерно лечение.

Използва се прецизно фокусиран лазерен лъч за изгаряне на пропускащите кръвоносни съдовете, които увреждат макулата.

Контролни прегледи

Датите на контролните прегледи се уточняват с лекуващия лекар и са упоменати в медицинската документация.

Чети още
Безплатни прегледи

Специалистите от СБОБАЛ провеждат ежегодно безплатни прегледи по програми „Детско зрение“ и „Глаукома“.

Чети още
НЗОК

СБОБАЛ-ВАРНА извършва прегледи на пациенти по НЗОК, както и срещу заплащане по определен график и след предварително записване.

Чети още

 

 

СБОБАЛ - Варна ЕООД е болнично заведение за активно лечение, в което се извършва офталмологична диагностика и профилактика на населението от Варненска област и Североизточна българия . Болницата е единствената по рода си за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България.

ул. Дойран 15
9000, гр.Варна

За планови прегледи всеки ден от 8:00 до 20:00ч Консултации и неотложна помощ - денонощно
052 63 49 01