Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Спешни състояния в офталмологията

Травми и изгаряния

1.Перфорация на очната ябълка- обикновено е свързана със силна болка, силно намалено зрение или загуба на зрение, изтичане на течност от окото. Може да е свързана с наличие на чуждо тяло.

2. Тъпа травма със засягане на придатъците и очната ябълка- най- често настъпва при удар в областта на окото или при падане. Може да се наблюдава разцепване на клепачите и рани по лицето, зрението може да бъде силно намалено до липсващо. Целостта на очната ябълка не е нарушена.

3.Термично и химично ( с киселина или основа ) изгаряне)- свързано със силна болка, зачервяване, замъглено или липсващо зрение, понякога изтичане на течност от окото.

Глаукома

1.Остър глаукомен пристъп- настъпва при внезапен блокаж в отичането на вътреочната течност, при което вътреочното налягане се повишава рязко за кратко време. Симптомите са силна, внезапна болка в и около засегнатото око; зачервяване на окото; замъглено или намалено зрение; главоболие, гадене и повръщане.

2.Малигнена глаукома- глаукома, характеризираща се с бърза прогресия и която е неподатлива на конвенционалната глаукомна терапия. Вътреочното налягане е повишено, но в някои случаи може да е нормално.

Съдово-циркулаторни смущения

1.Оклузия на централната ретинна артерия- спешно състояние, при което основната артерия на ретината се запушва от ембол или тромб. Причинява внезапна, неболезнена, едностранна и обикновено сериозна загуба на зрение.

2.Исхемична оптикопатия- състояние, при което смущения в кръвотока на част от зрителния нерв водят до нарушена функция на клетките му и загуба на зрение. Най-често настъпва при хора над 50 годишна възраст. Загубата на зрение може да е внезапна ( минути, часове, понякога дни), но неболезнена. Може да засегне едното или двете очи.

Възпалителни

1. Абсцес на роговицата- свързва се с нараняване на роговицата, инфектиране със силно вирулентни причинители и намален имунитет. Налице е силно намалено зрение, болка и сълзотечение.

2.Роговична язва.-нарушаване на целостта на роговицата в дълбочина. Клиничната картина се владее от силната болка и чувството за чуждо тяло в окото. Може да има сълзотечение и дразнене от светлината.

3.Ендофталмит- инфекция на тъканите или течностите, изпълващи окото. Симптомите включват: силна болка в окото , която се влошава; силно зачервено око; оточни клепачи; намалено зрение или загуба на зрение

4. Орбитален целулит- същността на тази патология се заключава в това, че в орбиталната тъкан се развива гноен възпалителен процес. Може да засегне деца. Симптомите са болка в областта на окото,затруднена подвижност на окото, намалено или липсващо зрение, оточни клепачи, висока температура, главоболие.

Отлепване на ретината

Тънък слой(ретина) във вътрешността на окото се отделя от останалите слоеве, причинявайки загуба на зрение. Симптомите са мътнини и светкавици, както и намалено или липсващо зрение, настъпващо изведнъж или постепенно.

Контролни прегледи

Датите на контролните прегледи се уточняват с лекуващия лекар и са упоменати в медицинската документация.

Чети още
Безплатни прегледи

Специалистите от СБОБАЛ провеждат ежегодно безплатни прегледи по програми „Детско зрение“ и „Глаукома“.

Чети още
НЗОК

СБОБАЛ-ВАРНА извършва прегледи на пациенти по НЗОК, както и срещу заплащане по определен график и след предварително записване.

Чети още

 

 

СБОБАЛ - Варна ЕООД е болнично заведение за активно лечение, в което се извършва офталмологична диагностика и профилактика на населението от Варненска област и Североизточна българия . Болницата е единствената по рода си за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България.

ул. Дойран 15
9000, гр.Варна

За планови прегледи всеки ден от 8:00 до 20:00ч Консултации и неотложна помощ - денонощно
052 63 49 01