Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Оптометристи и медицински оптици

Медицинският оптик е специалист по медицинска оптика и оптична корекция на зрението и има право да работи във всички оптики, оптични центрове, работилници и заводи, складове за оптични средства и офталмологични практики. Медицинският оптик е квалифициран да оценява, изработва и препоръчва оптични средства, както и да дава консултации по проблемите на зрението, включително зрителна рехабилитация, превенция и профилактика. В зависимост от обема на работата и сложността на проблема може да работи самостоятелно или под ръководството на лекар, специалист по очни болести.

Оптичната индустрия в последните години се развива с много бързи темпове. Постижения като прогресивни очила, прогресивни контактни и прогресивни вътреочни лещи дават възможност за корекция и на най-сериозния рефрактивен проблем – пресбиопията. Развитието на пазара изисква адекватно подготвени медицински оптици с нужните пзонания по оптика и широка здравна култура, за да могат да отговорят на изискванията на пациента.

Подготовката на медицинските оптици включва всички базови познания за работа като техник по очна оптика, както и нужните медицински познания с цел да се отговори на закона за здравето и да се осигури възможност за компетентна консултация по проблемите на зрението. Те намират професионална реализация както в оптики и оптически центрове, така и в специализирани, офталмологични лечебни заведения.

 

От 2016 година завършилите с много добър успех могат да надграждат магистратура „Оптометрия“. Курсът на обучение е двугодишен.

И двете специалности са нерегулирани и са съобразени изцяло с единните държавни изисквания. Студентите получават практически познания в реална работна среда под контрола на преподаватели и асистенти.

Към студентите, завършили специалностите „Медицински оптик“ и „Оптометрист“ има изключителен интерес от страна на оптическият бизнес. Повечето студенти започват  стажове още във втори курс и получават работни места с дипломирането си. Така се посреща една огромна нужда на пазара от квалифицирани специалисти, а не от продавач-консултанти.

Специалността "Оптометрист" е насочена към потребностите на обществото от специалисти, полагащи грижи за очното здраве. Магистрите по оптометрия са медицински специалисти, полагащи самостоятелно грижа за очното здраве с насоченост към оптичната корекция и профилактика на очните заболявания. Основната цел е насочена към надграждане на фундаменталните познания и придобиване на специализирани умения за диагностика и опазване на очното здраве. Акцентите на практическата подготовка са върху съвременни диагностични технологии, средства за оптична корекция и специфични познания за напасване на контактни лещи. Оптометристите са обучавани по методики съобразени с най-добрите европейски и световни практики.

В резултат на задълбочен анализ на пазара и търсенето на кадри, Медицински университет -Варна в партньорство със СБОБАЛ – Варна затвори цикъла на 3-О перспективата. Това е цялостна концепция за опазване на очното здраве в която:

 

  • медицинският оптик е подготвен за всички предизвикателства на оптичната корекция с очила, има задълбочени познания за контактните лещи и може да извършва всички базови офталмологични изследвания и да подпомага работата на останалите специалисти.

 

  • оптометристът диагностицира очното здраве и извършва „висш пилотаж“ в оптичната корекция, включително специални контактни лещи, като в колаборация с офталмологична практика може да участва самостоятелно в диагностичния процес извършвайки високо-специализирани изследвания.

 

Офталмологът е специалист по очни заболявания, тяхното лечение с консервативни и хирургически методи и може да 

  • извършва не само консервативни, но и оперативни рефрактивни корекции.

 

Трите специалности не се конкурират, а работят в симбиоза с цел пълноценно и качествено опазване на очното здраве на всяка възраст.

Контролни прегледи

Датите на контролните прегледи се уточняват с лекуващия лекар и са упоменати в медицинската документация.

Чети още
Безплатни прегледи

Специалистите от СБОБАЛ провеждат ежегодно безплатни прегледи по програми „Детско зрение“ и „Глаукома“.

Чети още
НЗОК

СБОБАЛ-ВАРНА извършва прегледи на пациенти по НЗОК, както и срещу заплащане по определен график и след предварително записване.

Чети още

 

 

СБОБАЛ - Варна ЕООД е болнично заведение за активно лечение, в което се извършва офталмологична диагностика и профилактика на населението от Варненска област и Североизточна българия . Болницата е единствената по рода си за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България.

ул. Дойран 15
9000, гр.Варна

За планови прегледи всеки ден от 8:00 до 20:00ч Консултации и неотложна помощ - денонощно
052 63 49 01