Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Безплатни прегледи по проекти

     УСБОБАЛ-Варна  има дългогодишни традиции  в сферата на профилактиката и грижата за очното здраве на пациентите. Специалистите от УСБОБАЛ-Варна  провеждат ежегодно безплатни прегледи по програми „Детско зрение“ и „Глаукома“.Тези профилактични програми,напр.са разработени и реализирани в партньорство между Община - Варна и УСБОБАЛ-Варна  и датират от 2013г. 

     Програма „Детско зрение“ има за цел ранно откриване  на  амблиопия(„лениво око“) - заболяване, което е нелечимо след определена възраст,както и на различни  рефракционни аномалии,пречещи на нормалното развитие на зрителния анализатор в детска възраст.Способността на децата за адаптация към зрителните нарушения и обичайната липса на симптоми при тези заболявания определя значимостта на скрининга като ключов фактор за добро очно здраве и пълноценно включване в учебния процес.За 1/3 от децата, взели участие в програмите до момента, профилактичният преглед се оказва първия очен преглед в живота им.Програмата включва:

  • Профилактични прегледи на деца от пет до десет годишна възраст , които се провеждат от наш екип – лекар и
  • медицинска сестра - в детска градина/училище . В деня на прегледа ние предоставяме резултатите и нашата препоръка към родителите.
  • Контролни прегледи на деца с открити при профилактичния преглед зрителни нарушения.

     Прегледите се провеждат в детския кабинет на Очна болница-Варна след предварително записване по телефона.

     Програма „Глаукома“ има за цел ранно откриване на  социално значимото заболяване„Глаукома“,т.к.често протичането му в началото е безсимптомно.Ненавременната диагноза и лечение на глаукомата застрашават очното здраве на пациентите с риск от необратима слепота.

Програмата е предназначена за хора над 40 годишна възраст без оплаквания и без поставена диагноза „глаукома“. Тя включва  безплатно скринингово изследване на лица с един или няколко рискови фактора:възраст над 40г.,родственици с глаукома,късогледство,както и други показатели,преценени индивидуално от нашите специалисти.При съмнение за поява на заболяването пациентите се насочват към допълнителни изследвания с цел доуточняване на състоянието и своевременно лечение.

    Програма „Макулна дегенерация свързана с възрастта“ е насочена към пациенти над 50 годишна възраст без поставена диагноза.Макулната дегенерация свързана с възрастта е дегенеративно заболяване свързано с прогресивна загуба на централно зрение.

    Според данни на СЗО в развитите индустриални държави заболяването е една от водещите причини за необратима слепота сред населението над 50 годишна възраст.С напредване на възрастта рискът от развитие на макулна дегенерация се увеличава. Заболяването започва безсимптомно,прогресира бавно и изисква продължително лечение.

    Макулната дегенерация може да бъде суха или влажна форма,всяка от които,изисква специфично поведение.

    Ранната диагностика и навременно започнатото лечение са предпоставка за забавяне на прогресията на заболяването и запазване на очното здраве на пациентите.

     Програма“Съдови заболявания“ обхваща хора,лекуващи Захарен диабет или Артериална хипертония. Това са заболявания,чиито усложнения са свързани с увреждане на кръвоносните съдове в очното дъно,както и на другите очни структури.Те могат да причинят значително намаляване на зрението.

   Диабетната ретинопатия е най-честата причина за слепота в развитите страни.

   Интересен е факта,че около 20% от пациентите с новооткрит неинсулиноза

висим Захарен диабет са с развита Диабетна ретинопатия в момента на поставяне на диагнозата.Най-често първите признаци на Диабетна ретинопатия се появяват 7-8г.след началото на диабета.97% от диабетиците с 15г.давност имат развита в някаква степен диабетна ретинопатия.

   Диабетния макулен едем е основна причина за намалено зрение при пациенти със Захарен диабет тип 1 и 2.

   Ранната диагностика на ДМЕ е ключова за ефективното лечение и подобряване зрението на пациентите.

   Продължителното повишаване на кръвното налягане уврежда кръвоносните съдове,чиято стена задебелява.Стесненият лумен на ретиналните съдове е предпоставка за развитие на хипертонична ретинопатия.Симптомите на намалено зрение при пациенти с дългогодишна Артериална хипертония се развиват постепенно.  

   Зрителните смущения на пациентите с Артериална хипертония и Захарен диабет могат да бъдат контролирани при навременна диагноза и лечение.

   При необходимост пациентите се насочват за допълнителни изследвания,подпомагащи правилното лечение.

   Прегледите се извършват в консултативните кабинети на болницата след предварително записване по телефона.

      Информация за датите,определени за скринингови прегледи може да се получи от обществените и електронни медии.

 

 

 

  Профилактични програми на УСБОБАЛ-Варна 

  Програми за профилактика на очното здраве в УСБОБАЛ-Варна 

Контролни прегледи

Датите на контролните прегледи се уточняват с лекуващия лекар и са упоменати в медицинската документация.

Чети още
Безплатни прегледи

Специалистите от УСБОБАЛ-Варна провеждат ежегодно безплатни прегледи по програми „Детско зрение“ и „Глаукома“.

Чети още
НЗОК

УСБОБАЛ-Варна извършва прегледи на пациенти по НЗОК, както и срещу заплащане по определен график и след предварително записване.

Чети още

 

 

УСБОБАЛ-Варна - Варна ЕООД е Университетска специализирана болница по очни болести за активно лечение, в което се извършва офталмологична диагностика и профилактика на населението от Варненска област и Североизточна българия . Болницата е единствената по рода си за специализирана помощ в областта на офталмологията на територията на България.

ул. Дойран 15
9000, гр.Варна

За планови прегледи всеки ден от 8:00 до 20:00ч Консултации и неотложна помощ - денонощно
052 63 49 01